Svet

V Egiptu 183 ljudem potrdili smrtno obsodbo za uboj policistov

STA
2. 2. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Egiptovsko sodišče je danes potrdilo smrtne kazni za 183 mož, obsojenih uboja 13 policistov blizu Kaira med protesti avgusta 2013. Obsodbo so potrdili, potem ko jo je ratificiral veliki mufti v Egiptu. Proti njej se lahko obsojeni še pritožijo.

Arhiv Svet24

Obsojenci, ki so jim danes potrdili kazni, so del skupine 188 ljudi, ki jih je sodišče že decembra lani preliminarno obsodilo na smrt.

Dva izmed njiju je danes oprostilo, mladoletniku dosodilo 10 let zapora, obtožnico proti dvema pa zavrglo, ker sta že pokojna.

Obsojene, med katerimi jih je 143 za zapahi, so spoznali za krive sodelovanja v napadu na policijsko postajo v vasi Kerdasa na obrobju Kaira 14. avgusta 2013, v katerem je bilo ubitih 13 policistov.

Do napada je prišlo na isti dan, ko so varnostne sile nasilno razrušile dva protestna tabora v Kairu, v katerih so demonstrirali podporniki strmoglavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Od odstavitve Mursija 3. julija 2013 je bilo v policijskih operacijah proti protestnikom ubitih najmanj 1400 ljudi. Več sto so jih na hitrih množičnih protestih, do katerih je mednarodna skupnost kritična, obsodili na smrt. Po ocenah ZN tovrstni procesi nimajo primerjave v sodobni zgodovini.

Egiptovsko pravosodje je prav danes za 15. februar napovedalo začetek novega, četrtega sodnega procesa proti Mursiju, ki ga bremenijo izdaje in vohunjenja za Katar.

Mursiju, ki ga je odstavil nekdanji vodja vojske in sedanji predsednik Abdel Fatah al Sisi, že v treh drugih procesih, na katerih mu sodijo za umor protestnikov, vohunjenje in pobega iz zapora, grozi smrtna kazen.