Slovenija

Italijanski planinci po celonočni iskalni akciji na Snežniku živi in zdravi

STA
2. 2. 2015, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi slabega vremena so se v nedeljo pri sestopu s Snežnika izgubili trije italijanski planinci. Gorski reševalci so jih iskali vso noč, ob peti uri zjutraj pa so jih našli in s helikopterjem prepeljali v zdravstveni dom Ilirska Bistrica. Planinci so bili nekoliko podhlajeni, a so jo odnesli brez poškodb.

STA

Na Snežnik se je v nedeljo odpravilo pet italijanskih planincev, nato sta dva v dolino odsmučala, trije pa so se odpravili peš. A so se Italijani, stari 71, 44 in 38 let, pri sestopu okrog 16. ure izgubili, o čemer je policijo obvestil eden izmed planincev. Poleg policije so se nato v iskalno akcijo vključili tudi ljubljanski gorski reševalci, so zapisali v centru za obveščanje.

Iskanje pogrešanih planincev je bilo oteženo zaradi vetra in od pol do enega metra visoke snežne odeje, poleg tega pa so se vsem trem spraznile baterije mobilnih telefonov. Po besedah Anite Leskovec s Policijske uprave Koper so planince s pomočjo signalov mobilnih operaterjev iskali vse popoldne in vso noč, našli pa so jih okrog 5. ure zjutraj.

Nato so jih s helikopterjem odpeljali v ilirskobistriški zdravstveni dom, kjer so jih pregledali in tudi že odpustili. Planinci so bili nekoliko podhlajeni, a so jo vsi trije odnesli brez poškodb.

Na PU Koper ob tem poudarjajo, da so bili Italijani izurjeni planinci, eden je bil celo alpinist, in so bili sicer dobro pripravljeni in opremljeni.