Svet

Na ulice še 10.000 vojakov

STA
12. 1. 2015, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francija bo za varovanje "občutljivih območij" v državi namenila tudi 10.000 vojakov, je danes napovedal obrambni minister Jean-Yves Le Drian po izrednem zasedanju varnostnega kabineta, ki ga je sklical predsednik Francois Hollande. Že pred tem je notranji minister napovedal, da bo za varnost judovskih šol skrbelo dodatnih 5000 policistov.

Reuters

Minister Le Drian je dejal, da bodo vojaki glede na stopnjo ogroženosti pred terorističnim napadom v državi od torka naprej skrbeli za varovanje "občutljivih območij". "Predsednik je zaprosil oborožene sile, da sodelujejo pri varovanju občutljivih območij v državi," je povedal minister po zasedanju varnostnega kabineta v Elizejski palači, na katerem so govorili o ukrepih za preprečitev ponovitve krvavih napadov, kakršni so pretresli Francijo prejšnji teden. "To je prvič, da bomo na ozemlju naše lastne države mobilizirali tolikšno število naših vojakov," je še dodal Le Drian.

Pred tem je notranji minister Bernard Cazeneuve povedal, da so danes okrepili varovanje judovskih šol v državi. Za varnost v nekaj več kot 700 judovskih šolah v Franciji bo skrbelo 5000 policistov, je povedal.

Cazeneuve je to sporočil ob nagovoru staršem otrok z judovske šole na jugu Pariza, ki leži v bližini kraja, kjer je islamski skrajnež v četrtek ubil policistko, še enega človeka pa hudo ranil. Enega človeka naj bi ustrelil tudi dan pred tem.

Isti napadalec je nato v petek napadel še judovsko trgovino na vzhodu Pariza in zajel več talcev, pri čemer so bili na koncu štirje ubiti.

Deloval je skupaj z bratoma, ki sta v sredo izvedla pokol na uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo. Pri tem je bilo ubitih 12 ljudi, še 11 pa ranjenih. Policija ju je ubila v petek po večurni drami s talci severno od Pariza.

Oblasti pa še naprej iščejo njihove morebitne sodelavce. Kot je izjavil francoski premier Manuel Valls je predvsem napadalec na judovsko trgovino, Amedy Coulibaly, zelo verjetno še druge pomočnike.