Svet

ECB naj bi preučevala možnost odkupa za 500 milijard evrov obveznic

STA
9. 1. 2015, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska centralna banka (ECB) se, kot kaže, vse bolj pripravlja na t.i. kvantitativno sproščanje oz. odkupovanje državnih obveznic. Osebje ECB je namreč odločevalcem predstavilo modele za odkup 500 milijard evrov obveznic s takšno bonitetno oceno, ki kaže, da so dolžniški papirji dovolj varni za investiranje, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

Reuters

Guvernerjem so 7. januarja v Frankfurtu predstavili različne možnosti kvantitativnega sproščanja, vključno z odkupovanjem zgolj obveznic z bonitetno oceno AAA ali obveznic vsaj z oceno BBB-, danes poroča Bloomberg, sklicujoč se na osebo, ki se je udeležila zasedanja sveta ECB. Ocene, nižje od BBB-, označujejo špekulativne papirje, ki niso varne za investicije.

Guvernerji po predstavitvi na omenjenem sestanku niso sprejeli nobene odločitve o obliki ali implementaciji kateregakoli od predstavljenih paketov. Predstavitev osebja je bila sicer osredotočena na odkupovanje državnih obveznic, razpravljali pa so tudi o manjših zneskih odkupov, vključno z mesečnimi cilji glede odkupovanja, še poroča Bloomberg.

Tiskovni predstavnik ECB postopkov ni želel komentirati.

Območje evra se že nekaj časa spopada z zelo nizko inflacijo, decembra pa je zaradi dramatičnega znižanja cen energentov in šibke potrošnje prvič po kriznem letu 2009 zabredlo v deflacijo. Letna stopnja deflacije je znašala 0,2 odstotka, potem ko so novembra cene na letni ravni porasle za 0,3 odstotka.

ECB je lani sprejela različne ukrepe v boju proti šibki gospodarski rasti in nizki inflaciji, tudi nekonvencionalne, ki pa zaenkrat (še) niso dali bistvenega učinka.

Svet osrednje denarne ustanove v območju evra je osebju ECB in ustreznih odborov v sistemu nacionalnih centralnih bank evrskega območja novembra naložil, naj pravočasno pripravi dodatne ukrepe, če bo to potrebno. Draghi je ob tem pojasnil, da jim niso postavili nobenih rokov.

Na decembrskem zasedanju, na katerem je svet ECB še poslabšal napoved gospodarske rasti in inflacije, so nato sklenili, da bodo v začetku letošnjega leta znova ocenili, kakšen učinek imajo doslej sprejeti ukrepi. Če bo treba, so pripravljeni sprejeti dodatne ukrepe, v tej luči pa so že decembra razpravljali tudi o možnosti kvantitativnega sproščanja.

Na končno odločitev o kvantitativnem sproščanju bo sicer vplivalo tudi mnenje Sodišča EU o prejšnjem programu odkupovanja državnih obveznic, ki se pričakuje 14. januarja, pa tudi predčasne volitve v Grčiji, ki bodo 25. januarja. Po javnomnenjskih raziskavah vodi levičarska Siriza, ki nasprotuje strogim varčevalnim ukrepom.