Svet

ZDA s sankcijami proti Severni Koreji zaradi hekerskega vdora v Sony

STA
2. 1. 2015, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes z izvršnim ukazom okrepil sankcije proti Severni Koreji, njegov tiskovni predstavnik Josh Earnest pa je potrdil, da gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview. Podobno je potrdil tudi finančni minister Jack Lew.

Reuters

FBI trdi, da za vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony, krajo in objavo osebnih informacij o zaposlenih ter za grožnjami s terorističnimi napadi na kinodvorane, ki bodo vrtele parodijo na diktatorja Kima Jonga Una, stoji Pjongjang. FBI vztraja pri tem tudi po številnih dvomih računalniških strokovnjakov glede tehnoloških zmogljivosti Severne Koreje za tak napad.

"Za današnjim ukrepom stoji naša zaveza, da mora Severna Koreja odgovarjati za obnašanje, ki uničuje in destabilizira," je sporočil Lew. "Predsednikov izvršni ukaz je odgovor na provokativna, destabilizacijska in represivna dejanja ter politike Severne Koreje, še posebej zaradi napada na filmsko družbo Sony," je sporočil Urad tiskovnega predstavnika Bele hiše.

Predsednik je Lewa pooblastil, da uvede sankcije proti posameznikom in organizacijam, povezanim z vlado Severne Koreje. "Kot je predsednik že povedal, bo naš odgovor na napad na Sony proporcionalen in se bo zgodil na kraju in v času ter na način, ki ga bomo sami izbrali. Današnji ukrep je prvi vidik našega odgovora," sporoča Bela hiša.