Svet

Z novorojenčkom sta ujeta v New Yorku

uk
2. 1. 2015, 20.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rojstvo otroka je v večini primerov eden najsrečnejših dogodkov v življenju starša, še posebej če ni zapletov z zdravjem matere ali novorojenčka. A lahko kljub temu pride do zapletov. Še zlasti če pride do poroda v tuji državi. To sta ugotovila Katie in Lee.

Katie Amos (30) in Lee Johnston (29) sta se, čeprav je bila Katie noseča, odpravila na počitnice v ZDA. Za štiri dni sta si namreč želela ogledati predbožični New York, ko je Katie nenadoma začutila bolečine in Lee jo je nemudoma odpeljal v bolnišnico.

Tam se je rodil Dax, ki pa je bil kar 11 tednov prezgodnji. Zaradi tega bosta (ne)srečna starša morala ostati v ZDA do marca. In čeprav imata polovično zavarovanje za tujino, zavarovalnica ne krije vseh stroškov, ki se jih bo v naslednjih mesecih nabralo za 130.000 funtov, kar znese približno 168.000 evrov.

Oba sta zaposlena v istem fitnes studiu v Veliki Britaniji in tega denarja nikakor ne moreta zbrati. Vendar so jima na srečo na pomoč skočili prijatelji in družina v Veliki Britaniji ter začeli zbirati prostovoljne prispevke. Že v prvem dnevu naj bi zbrali okoli 5000 funtov, a je pot do cilja seveda še precej dolga. Oglasila se je celo manekenka Katie Price (36), ki je za pomoč zaprosila tudi svoje oboževalce, obenem pa je dejala, da upa, da bo njuna zavarovalnica krila stroške, saj je sama imela podobno situacijo, ko je rodila v Franciji. 

»Žal nama je, da nisva z vami,« je svojim prijateljem in družini sporočil Lee prek videa in dodal, da ne moreta verjeti, koliko podpore sta dobila od prijateljev in ne nazadnje tudi od tistih, ki jih ne poznata osebno. V ta namen sta posnela tudi video, v katerem sta se zahvalila vsem. V ZDA bosta ostala vse do 10. marca, ko je Katie imela rok, saj bi bilo preveč nevarno za zdravje malega Daxa, da bi se vrnili prej. Trenutno je par z novorojenčkom v bolnišnici na Manhattnu, vendar pa stvari le niso tako črne, saj še zmeraj čakata odgovor od zavarovalnice, ki bo morda le krila stroške. Še posebej ker zgodba dobiva globalne razsežnosti, vanjo pa so se vpletli slavne osebnosti in mediji.

Zgodba je precej odmevna tudi zaradi tega, ker se mnogo ljudi ne zaveda pomembnosti zdravstvenega zavarovanja pred odhodom v tujino. Mnogi se na dopust v tujino odpravljajo brez dodatnih zavarovanj, saj se ne zavedajo stroškov, ki lahko nastanejo ob morebitnih poškodbah. To je še posebej pomembno ob obiskih smučišč, kjer je možnost poškodb, tudi resnejših, kar velika. Poleg tega zavarovalnice ne povedo vsega, kar piše v drobnem tisku. Recimo, da če ima poškodovanec v krvi alkohol, zavarovanje ne velja. V primeru britanskih staršev se tudi zdravi otrok, ki ga najverjetneje zavarovalnica ne krije, saj nihče ni pričakoval rojstva tako zgodaj. Medtem pa prijatelji še naprej pozivajo britansko javnost, da prispeva, kolikor lahko, da bi se družinica vrnila v Veliko Britanijo.