Svet

Na tisoče Madžarov znova na ulicah proti Orbanu

STA
2. 1. 2015, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Budimpešti se je novo leto začelo uporniško - z nocojšnjimi protivladnimi protesti v središču mesta pred operno hišo. Kljub mrazu se je na mestu, kjer je pred tremi leti svoj glas proti takratni novi ustavi povzdignilo na desettisoče Madžarov, zbralo več tisoč ljudi.

Reuters

Protestniki so se organizirali preko Facebook skupine "Most mi" (Zdaj mi). Nosili so napise, kot so "Orban izgini", "Demokracija" in "Boj proti mafijski državi". Nasprotniki konservativne vlade premiera Viktorja Orbana so obenem zahtevali novo republiko in novo ustavo.

Organizatorji protestov so sicer parlamentarno opozicijo pozvali, naj se tokrat zadržijo in naj ne pridejo na ulice s strankarskimi zastavami in napisi.

Kot je poudaril organizator Zsolt Varady, protestniki namreč zavračajo stranke zadnjih 25 let in od državljanov zahtevajo več samozavesti. "Gradimo državo na novo in za to moramo položiti nove temelje," je poudaril v nagovoru protestnikom. Ne potrebujemo nobene nove stranke, temveč novo alternativo, ki bo odprta za vse, se je strinjal soorganizator shoda Gabor Vargo.

Novi množični protesti pod sloganom "Pomlad prihaja - Orban odhaja" so medtem že napovedani za 1. februar, na predvečer uradnega obiska nemške kanclerke Angele Merkel na Madžarskem.

Protivladne proteste na Madžarskem na družbenih omrežjih sicer organizirajo že od oktobra, ko je več deset tisoč ljudi protestiralo proti tedanji napovedi uvedbe davka za uporabo interneta. Zaradi neobičajno množičnih protestov je Orban predlog zakona umaknil.

Čeprav je Orbanova stranka Fidesz lani še naprej žela volilne zmage, se odpor proti vladi očitno krepi. Tudi podpora Fideszu v anketah vedno bolj kopni.