Slovenija

Babič zamenjal Laha

rs/sta
2. 1. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mestna občina Maribor je z novim letom po zgolj dveh mesecih končno dobila novega direktorja mestne uprave. Potem ko se prejšnji vršilec dolžnosti direktorja Damjan Lah ni prijavil na razpis za omenjeno mesto, se je mariborski župan Andrej Fištravec odločil na to mesto kot vršilca dolžnosti imenovati 55-letnega magistra organizacije dela Bojana Babiča.

Kot so sporočili z mariborske občine, se je Fištravec tako odločil po podrobnem pregledu prispelih vlog na javni razpis za direktorja mestne uprave, ki se je iztekel 15. decembra. Babič je naloge vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave prevzel s 1. januarjem, so še dodali.

In kdo pravzaprav je novi direktor mariborske občine? Bojan Babič je bil v vladi Alenke Bratušek državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v času ministra Sama Omerzela in je že drugi direktor, ki ga je župan izbral zunaj mestnega okolja, čeprav je po slabi izkušnji s prehitrim odhodom Laha napovedal, da bo tokrat izbral nekoga iz lokalnega okolja, ki dobro pozna razmere v mestu. Očitno med 16 prijavljenimi kandidati ni bilo nikogar po njegovem okusu.

Arhiv Svet24

Edina zapuščina Damjana Laha v Mariboru bo njegova »streznitev« meščanov glede katastrofalnega stanja mestnih financ, ko je skupaj s Fištravcem dramatično napovedal ukinitev večine socialnih, kulturnih in še nekaterih programov, za katere naj ne bi bilo denarja v proračunu. Po burnih odzivih in celo nekaj protestih se je župan odločil za umik izhodišč proračuna za naslednji dve leti in pripravo novih.

Fištravcu ob tem še vedno ni uspelo skleniti koalicijske pogodbe, za katero je sprva ob 17 svetnikih svoje liste kazalo, da bo lahka naloga. Koaliciji se bo najverjetneje v kratkem le pridružila SMC, ki med drugim zahteva eno podžupansko mesto, blizu temu je tudi Desus, medtem pa je SD po prvotnih načrtih, da se pridruži, pozneje sklenila ostati v opoziciji.