Svet

Južna Koreja, Japonska in ZDA bodo izmenjale informacije o Severni Koreji

Aljazeera/B.K.
29. 12. 2014, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V veljavo je stopil vojaški pakt med Južno Korejo, Združenimi državami Amerike in Japonsko, namenjen izmenjavi in varovanju zaupnih informacij glede severnokorejskega jedrskega programa, so sporočili z južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Arhiv Svet24

Trilateralni pakt predvideva, da si bosta Južna Koreja in Japonska izmenjevali informacije preko Združenih držav Amerike, ki že ima pravno zavezujoče bilateralne sporazume o izmenjavi informacij z obema državama. Iz ameriškega Pentagona so sporočili, da bo dogovor pripomogel k večji varnosti vseh treh držav.

Del južnokorejske javnosti pa se s podpisom sporazuma ne strinja, saj še vedno vidijo Japonsko kot nekdanjo kolonialno silo, ki je kolonializirala Korejo. Prav tako je Južna Koreja v teritorialnem sporu z Japonsko glede nekaterih manjših otokov. Južnokorejska javnost je sicer enkrat že zrušila vojaški dogovor z Japonsko in sicer pred dvema letoma.

Medtem pa je Južna Koreja predlagala oživitev pogovorov s severno sosedo in upa, da bodo že Januarja v pogajanjih spregovorili o problemih kot so srečanja družin razdeljenih od časa korejske vojne v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. Južna Koreja se nadeja tudi vzpostavitve skupnih projektov s Severno Korejo.