Črna kronika

FOTO: Tovornjak je preprečil masaker na primorki

STA/G.G.
29. 12. 2014, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hudi prometni nesreči na primorski avtocesti, v kateri je bilo udeleženih okoli 120 ljudi, je botrovala nenadna snežna zavesa, ki se je ob dobro očiščeni cesti in sicer lepem vremenu naenkrat pojavila, vanjo pa so vozniki zapeljali z normalno hitrostjo, je ocenil komandir postaje prometne policije Koper Mitja Palčič in dodal, da je voznik tovornjaka zapeljal v levo in s tem preprečil masaker.

NMP Slovenije

V bolnišnice so med temi prepeljali devet težje poškodovanih, ni pa nobeden v življenjski nevarnosti.

Kot je sosledje dogodkov na današnji novinarski konferenci v Postojni pojasnil Palčič, so tako vozniki v smeri Kopra "z normalno hitrostjo, tudi 130 kilometrov na uro," zapeljali v snežno zaveso. "Vsak voznik je avtomatsko zmanjšal hitrost, mogoče celo zaviral, in v tistem trenutku je prišlo do prvega trka in potem naprej," je dodal. Vidljivost na tem delu avtoceste je namreč naenkrat postala skoraj nična. 

V nesreči je bilo udeleženih približno 50 osebnih vozil, poškodovanih je bilo okoli 30 oseb, od tega so 13 odpeljali v ljubljanski klinični center, devet v izolsko bolnišnico in šest v bolnišnico v Šempetru pri Gorici, medtem ko sta dva človeka pomoč v bolnišnici poiskala sama. Se pa številke še spreminjajo, je dodal Palčič.

STA

Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Ulrih Zorin pa je opozoril, da je vse več ekstremnih vremenskih pojavov. Nanje v Darsu redno opozarjajo voznike, ki pa pogosto precenijo svoje zmožnosti. "Ne samo hitrost, pri voznikih opažamo tudi nepravilno varnostno razdaljo in pa nepravilno prehitevanje," je dodal.

Tovornjak ni povzročil nesreče

Točne okoliščine nesreče bo policija še raziskovala, je pa Palčič zanikal, da bi nesreči dodatno botroval tovornjak, ki naj bi stal na cesti: "To tovorno vozilo je v bistvu samo zapeljalo v levo in s tem preprečilo, da ni bilo masakra." V nesreči so bili udeleženi trije tovornjaki, ki pa so imeli zaradi vsebine tovora dovoljenje za vožnjo, je dodal Palčič.

Snegobrani so v ekstremnih razmerah neučinkoviti

Glede snegobranov, ki so bili na tem odseku pred časom odstranjeni, pa je Zorin pojasnil, da niti tovrstna bariera ob tako močnih sunkih burje, kot so bili v nedeljo, ne bi bila učinkovita in ne bi zaustavila takšne snežne zavese. Po njegovih podatkih so bile izkušnje takšne, da se snegobrani v ekstremnih razmerah ne uporabljajo oz. niso učinkoviti.

Vsi udeleženci novinarske konference so sicer pohvalili hiter odziv in medsebojno koordinirano delovanje reševalnih in zdravstvenih služb, gasilcev, policije in Darsa.