Svet

FOTO: Z gorečega trajekta rešili vse potnike

K.S./STA
29. 12. 2014, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

S trajekta grške družbe Anek, kjer na srečo ni slovenskih državljanov, so rešili vse potnike. Na žalost pa je nesreča terjala pet smrtnih žrtev.

Identiteta žrtev še ni znana, je pa italijansko tožilstvo v mestu Bari na jugu države danes sprožilo kazensko preiskavo vzrokov za požar na trajektu. Med drugim bodo preiskali, ali je temu morebiti botrovala malomarnost, je sporočil tožilec Giuseppe Volpe. Zanimalo jih bo tudi, kako je lahko ogenj tako pridobil na moči, da so se potniki bali, da bodo živi zgoreli ali se zadušili.

Na trajektu, ki je plul iz grškega Patrasa v italijansko Ancono, je zagorelo nekaj deset kilometrov od obale grškega Krfa. Ognjeni zublji naj bi se po preostanku ladje širili iz garažnega prostora. Požar je že pod nadzorom.

Prestrašeni potniki in člani posadke - vsega skupaj jih je bilo 478 - so se večinoma zatekli na palubo, od koder so jih postopoma evakuirali na bližnja plovila, ki so se odzvala na klic na pomoč. Reševanje, ki je potekalo tudi ponoči, sta vseskozi močno ovirala slabo vreme in dim.

Danes so iz vode potegnili štiri trupla, še en moški je umrl v nedeljo, kmalu potem ko so ga rešili iz vode.