Svet

Nemški predsednik ob božiču pozval k odprti družbi

STA
24. 12. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški predsednik Joachim Gauck je v božičnem govoru spričo vedno večjega, do islama kritičnega gibanja Pegida Nemce pozval, naj bodo pripravljeni pomagati tistim, ki so potrebni pomoči, in naj se odločno zavzamejo za odprto družbo.

V Dresdnu, ki leži na vzhodu Nemčije, se že tedne vrstijo vedno bolj množične demonstracije proti islamu in beguncem, organizira pa jih gibanje Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahodnega sveta, ki ima kratico Pegida.

Gauck, ki ima kot predsednik v Nemčiji v veliki meri reprezentativno vlogo, se je v vnaprej pripravljenem božičnem govoru po poročanju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung izognil odprti kritiki Pegide.

Svoje stališče do protestnikov v Dresdnu je tako raje zakril s hvalo drugih. Tistih, pri katerih je videl veliko pripravljenost za sprejem beguncev.

Proti Pegidi so se podobno kot Gauck izrekle tudi večje Cerkve v Nemčiji. "Brez priznavanja in spoštovanja vsakega človeka ni mirnega sožitja," je dejal predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx.

Predsedujoči svetu evangeličanske cerkve Heinrich Bedford-Strohm pa je poudaril, da je krščanska Evropa pred novo nalogo, to je na novo urediti obravnavanje beguncev, da noben človek več ne bo utonil v Sredozemlju.

Proti Pegidi se upor krepi tudi med prebivalstvom po vsej Nemčiji. V več nemških mestih se je tako na ulice v ponedeljek v znak strpnosti in odprtosti odpravilo več kot 20.000 ljudi. A hkrati se je tudi v Dresdnu, kjer Pegida demonstrira vsak ponedeljek, tokrat zbralo 17.500 njenih privržencev, več kot 2500 več kot pred tednom dni. Prihodnji ponedeljek Pegida shoda v Dresdnu sicer ne bo organizirala.