Svet

FOTO: Jemenska policija usmrtila separatističnega aktivista

Aljazeera/B.K.
16. 12. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nevladna humanitarna organizacija Amnesty International zahteva od jemenskih voditeljev, da takoj pričnejo s preiskavo smrtonosnega streljanja v katerem je umrl vidni član separatisitčne organizacije Južno gibanje, Khaled al Junaidi.

Facebook

42-letni al Junaidi je sedel v avtu v južnem mestu Aden, ko so zamaskirani policisti začeli streljati na njegov avtomobil. Al Junadi je umrl zaradi strela v prsi. Amnesty International trdi, da je šlo za politično usmrtitev. Tako policija kot uradne oblasti se na incident niso odzvale.

Radfan al-Dubeis, predstavnik Južnega gibanja, je dejal, da Junaidi ni bil niti oborožen, niti se ni upiral policiji. Dejanje je označil za naklepen umor.

Junaidi, aktivist Južnega gibanja je bil sicer glavni organizator protestov proti severni vladi. Pred kratkim je bil tudi pet mesecev zaprt zaradi separatističnih aktivnosti, iz zapora je bil izpuščen v začetku tega meseca.

Gibanje je sicer od oktobra opravilo že več mirnih zasedb v Adenu, na katerih so zahtevali odcepitev od severnega Jemna, severne oblasti pa so obtožili centralizacije moči.

Reuters

Nekdaj neodvisni Južni Jemen se je poenotili s severom leta 1990. Poskus, da bi se znova odcepil pa je bil brutalno zatrt leta 1994 s strani nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha.