Slovenija

Čimbolj bi radi udarili po žepih študentov

STA/M.J.
16. 12. 2014, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Namen predloga novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki prinaša spremembe na področju študentskega dela, je udariti po žepih študentov in dijakov, menijo v SDS. "To je gasilska akcija, kako čim bolj molsti denar od dijakov in študentov in ga dati v proračun," je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Andrej Čuš.

STA

Po njegovih besedah gre za nov davek, ki ga bodo plačali izključno dijaki in študentje. Če je dijak ali študent do zdaj prejel neto plačilo v višini 100 evrov, bo po predlogu prikrajšan za 15 evrov, je dejal.

"Če je povprečni mesečni zaslužek dijaka ali študenta, ki dela preko napotnice, 225 evrov, bo ob znaten del plačila," je dejal.

Poleg tega je po njegovih besedah "neresno, da bodo dijaki in študentje plačevali za pravice, za katere 90 odstotkov mladih meni, da ne bodo nikoli upravičeni do njih," je dejal.

Reforma študentskega dela je po njegovih besedah neprimerna. Veliko bi po njegovem mnenju lahko privarčevali tako, da bi bil posrednik študentskega dela le Zavod RS za zaposlovanje. Ta namreč že danes lahko izdaja študentske napotnice, je pojasnil.

Prav tako se v SDS ne strinjajo z nižanjem koncesijskih sredstev za štipendije. "To je nesprejemljivo," je dejal.

Reformi študentskega dela pa, kot je poudaril, nasprotuje tudi Združenje delodajalcev Slovenije.

Poslanske skupine so sicer že dopoldne predstavile svoja stališča o predlagani noveli, DZ pa bo o njej glasoval še danes. Predlog kot minimalno urno postavko študentskega dela določa 4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto. Študentsko delo ureja po načelu "vsako delo šteje". Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga bodo od študentskega dela morali plačati študentje, bo obračunan po stopnji 15,5 odstotka, prispevek delodajalca pa po stopnji 8,85 odstotka.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je na novinarski konferenci spomnil, da so poslanci SDS v zakonodajni postopek vložili predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki predvideva odpravo neplačanega pripravništva. "Država se neplačanih pripravništev poslužuje dobesedno sistemsko," je dejal.

Predlog, ki so ga javnosti predstavili konec novembra, je odprt za usklajevanje s koalicijo in socialnimi partnerji, "če vlada res ne misli več dopuščati diskriminacije pripravnikov v primerjavi z drugimi delavci", je dejal.