Svet

Avstralija obljublja natančno preiskavo okoliščin zajetja talcev

STA/M.J.
16. 12. 2014, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralska vlada je danes obljubila, da bo ugotovila, kako je lahko v Iranu rojeni skrajnež z zgodovino ekstremizma, nasilja in kriminala ostal na prostosti ter v kavarni v Sydneyju v ponedeljek zajel talce. Večurna drama se je sicer končala tragično, saj sta bila poleg napadalca Mana Harona Monisa ubita še dva talca.

Reuters

Avstralski premier Tony Abbott je na današnji novinarski konferenci priznal, da se je ubiti 50-letni napadalec izognil ostrejšemu nadzoru, čeprav je bil obtožen resnih zločinov, kot so spolni napadi in sokrivda pri umoru.

"Nedolžni ljudje so se znašli v bolni fantaziji izredno motenega posameznika, posledicam tega pa smo bili priče v zadnjih 36 urah," je povedal Abbott.

Reuters

"Kako se nekdo, ki ima tako dolgo in pisano zgodovino, ni znašel na ustreznih nadzornih seznamih, in kako je lahko bil takšen posameznik na prostosti? Na ta vprašanja moramo skrbno odgovoriti ter se metodološko in umirjeno nekaj naučiti. To bomo storili v naslednjih dneh in tednih," je obljubil Abbott.

Ob tem je priznal, da četudi bi napadalca nadzorovali 24 ur na dan, bi do tragičnega dogodka v Sydneyju lahko vseeno prišlo.

Monis, ki je kot begunec iz Irana v Avstralijo prispel že leta 1996, je imel zajetno kriminalno kartoteko. Avstralija mu je leta 1996 podelila politični azil, čeprav so ga v Iranu iskali zaradi prevar in je bila za njim razpisana tiralica Interpola.

Reuters

Iranska policija je danes zatrdila, da je Avstralijo večkrat opozorila na Monisa. "Ta moški je bil prevarant in se je pri prošnji za azil v Avstraliji izdajal za političnega disidenta," je povedal vodja iranske policije Ismail Ahmadi Mogadam in dodal, da je bila avstralska policija o tem obveščena. Monis je med drugim v Iranu prevaral turistično agencijo in več strank.

V Avstraliji so Monisa lani obsodili na 300 ur družbeno koristnega dela, ker je družinam avstralskih vojakov, ki so padli v Afganistanu, pošiljal nesramna in žaljiva pisma.

Kmalu zatem so ga aretirali zaradi sokrivde pri umoru nekdanje soproge, letos pa ponovno zaradi spolnega napada leta 2002. Obtožnico so okrepili še s šestimi primerih spolnih napadov, v katerih se je Monis pretvarjal, da je zdravilec in se je tako spravljal na ženske žrtve.

Kljub temu in tudi temu, da se je samooklicani imam Šejk Haron na internetu razglašal za islamskega skrajneža, je bil na prostosti po plačilu varščine.

Reuters

Premier avstralske zvezne države Novi Južni Wales Mike Baird je že sprožil preiskavo, kako je Monisu uspel izpust na prostost. Generalni državni tožilec zvezne države Brad Hazzard je prav tako priznal, da se pojavljajo resna vprašanja, kako so lahko Monisa kljub tako resnim obtožbam izpustili iz pripora.

Drama s talci v Sydneyju se je končala danes zgodaj zjutraj po lokalnem času, ko so policisti ob posredovanju ubili Monisa. Pred tem sta bila ubita še dva talca, šest je bilo ranjenih.