Slovenija

V okviru promocije kolesarjenje v Triglavskem narodnem parku, četudi je prepovedano

Ž.K.
16. 12. 2014, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Medtem ko je še pred nekaj meseci veljalo, da bodo slovenski zakoni kolesarje izgnali iz narave, je očitno danes vse dovoljeno. Tudi kolesarjenje v Triglavskem narodnem parku (TNP).

youtube.com

Vsaj tako bi lahko sodili, če si ogledamo promocijski film za Alpe Adria Trail, ki je »plod uspešnega sodelovanja med 3 partnerji iz Slovenije (SPIRIT Slovenija), Avstrije (Kärnten Werbung) in Italije (Turistična organizacija Furlanija - Julijska krajina – FVG)«. Tako so nam razložili na javni agenciji SPIRIT, ki skrbi za promocijo Slovenije in naše turistične ponudbe.

youtube.com

Pot povezuje tri narode, tri kulture, tri pokrajinske tipe, in poteka od Velikega Kleka (Grossglocknerja) prek Slovenije do morja pri Trstu/Miljah.

Planinska zveza Slovenije in TNP nista sodelovala pri nastanku filma.

Kot smo izvedeli, je v okviru partnerskih promocijskih aktivnosti italijanski partner v projektu Turistična organizacija Furlanija - Julijska krajina organiziral snemanje promocijskega videa in izvedbo tudi finančno podprl. Čeprav gre za pohodniško pot, je glavna zvezda videa svetovno znani škotski gorski kolesar Danny MacAskill. Slovenski del Alpe Adria Trail vodi skozi Triglavski narodni park, kjer je kolesarjenje strogo prepovedano. Ko so na agencijo SPIRIT, ki predstavlja naše interese pri projektu mednarodne pohodniške poti, povprašali, če je snemanje potekalo na območjih, kjer je kolesarjenje prepovedano, so si spretno umili roke: »Imputi in sugestije javne agencije SPIRIT Slovenija italijanskemu partnerju so bili, naj se snemanje izvede izven TNP (dolina Soče, Brda, Lipica).«

youtube.com

Kot kaže, pa v tem partnerskem odnosu hudo škripa, saj je iz posnetkov razvidno, da je Danny MacAskill kolesaril tudi znotraj Triglavskega narodnega parka. Kot so ugotovili na spletnem portalu MTB.si, je na enem izmed posnetkov lepo vidno, da je na Vršiču. Kot je še razvidno iz izjav iz agencije SPIRIT, ob snemanju v Sloveniji ni bil prisoten nihče, ki bi snemalno ekipo lahko usmerjal.