Svet

Šešelj od BiH zahteva invalidsko pokojnino

STA/M.J.
5. 12. 2014, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Haaški obtoženec Vojislav Šešelj je od Bosne in Hercegovine zahteval invalidsko pokojnino. Kot kaže, jo bo verjetno tudi dobil, ker sta to priporočili zdravniški komisiji Srbije in bošnjaško-hrvaške entitete v BiH Federacije BiH, danes poroča sarajevski Dnevni avaz.

Reuters

Direktor pokojninskega zavoda Federacije BiH Zijad Krnjić je povedal, da je srbska zdravniška komisija ugotovila, da je Šešelj invalid prve kategorije, kar pomeni, da je upravičen do pokojnine. Gre za komisijo, ki jo je Srbija poslala v Haag, kjer je bil Šešelj do nedavne začasne izpustitve skoraj 12 let v priporu.

Zaradi zahteve Šešlja za pokojnino za delo v BiH v 80. letih prejšnjega stoletja je njihovo diagnozo v skladu s predpisi moral potrditi tudi pristojen inštitut Federacije BiH. Strokovnjaki inštituta so na podlagi dokumentacije srbskih zdravnikov diagnozo potrdili. Kot so poudarili, je tovrsten postopek običajen in ni bilo potrebe, da bi osebno videli Šešlja.

Krnjić s to odločitvijo ni zadovoljen. Meni namreč, da strokovnjaki inštituta ne bi smeli kar sprejeti ugotovitev srbskih zdravnikov. Napovedal je verjetni epilog na sodišču. "Glede na dejavnosti, ki jih ima sedaj Šešelj v Beogradu, je očitno, da ni invalid prve kategorije," je še dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Šešelj je bil v 80. letih prejšnjega stoletja asistent na Fakulteti za politične vede v Sarajevu. Zaradi nacionalističnega delovanja so ga odpustili iz službe. Preselil se je v Beograd, kjer je nadaljeval politične dejavnosti.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je 60-letnega Šešlja 12. novembra začasno izpustilo iz pripora v Scheveningnu zaradi slabega zdravja. Od vrnitve v Beograd je večkrat ponavljal svoje nacionalistične ideje o Veliki Srbiji in pozival k strmoglavljenju srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo od sodnikov, da odredijo njegovo vrnitev v Haag.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj bo znana sodba. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora. Šešelj vztraja, da ni kriv.