Svet

Nemčija obsodila prvega džihadista Islamske države

STA/M.J.
5. 12. 2014, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemško sodišče v Frankfurtu je danes na tri leta in devet mesecev zapora obsodilo prvega džihadista, ki se je boril v vrstah Islamske države v Siriji. Obsojen je bil zaradi sodelovanja v tuji teroristični organizaciji.

Arhiv Svet24

Gre za 20-letnega Kreshnika Berisho, po rodu s Kosova, ki se je rodil v bližini Frankfurta. Julija 2013 je odpotoval v Sirijo in se pridružil borcem Islamske države v boju proti režimu Bašarja al Asada.

Domov se je vrnil decembra lani, a so ga že na letališču v Frankfurtu prijeli. Sojenje se je nato začelo septembra letos. Tožilstvo je zanj zahtevalo štiri leta in tri mesece zapora, a je Berisha nato sklenil dogovor in v zameno za priznanje sodelovanja v bojih v Siriji dobil nižjo kazen.

Tožilstvo mu je sprva tudi očitalo, da se je v tujini pripravljal na hudo kaznivo dejanje ogrožanja državne varnosti, a je bila nato ta točka iz obtožnice opuščena.

Po ocenah nemških obveščevalnih služb se v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku bori oz. se je borilo okoli 550 nemških državljanov. Okoli 60 jih je bilo ubitih, bodisi v spopadih bodisi v samomorilskih napadih. Okoli 180 se jih je vrnilo nazaj v Nemčijo.