Svet

Putin v Kremlju vse do leta 2024?

Črt Kaker
25. 11. 2014, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vladimir Putin zadnje mesece na glas razmišlja, da bi svoje bivanje v slovitem moskovskem Kremlju podaljšal vse do leta 2024.

Reuters

Putin na čelu Rusije vse do leta 2024. Znanstvena fantastika ali realnost? Glede na zadnje izjave ruskega predsednika, ki državo z vmesnim štiriletnim premorom vodi vse od leta 2000, je to povsem mogoče. »Da, možnost za ponovno kandidaturo obstaja. Če bo do nje prišlo, pa še ne vem,« je dejal Putin v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Itar Tass. Obenem je tudi povedal, da čeprav mu ustava dovoljuje ponovno kandidaturo, »to absolutno ne pomeni, da se bom za to odločil. Pregledal bom splošno stanje, svoje notranje občutke, svoje razpoloženje«.

»Možnost za ponovno kandidaturo obstaja. Če bo do nje prišlo, pa še ne vem.« 

Predsedniške volitve bodo šele leta 2018, a ruski mediji so že začeli špekulirati o nadaljnji politični karieri Vladimirja Putina. Slednji ima vsekakor velike zasluge za rusko ekspanzijo politične in gospodarske moči v zadnjem desetletju, ki pa v zadnjih mesecih vse bolj peša. Rusija je zaradi gospodarskih sankcij, ki so sledile priključitvi Krima Rusiji, utrpela veliko gospodarsko škodo. Letno zaradi teh sankcij izgubi okoli 40 milijard dolarjev. Sankcije Rusiji otežujejo tudi dostop do mednarodnih kapitalskih trgov in tehnologije, ki pa jo zaradi še vedno precej zastarele infrastrukture močno potrebuje.

To pa ni edina težava, ki v zadnjih mesecih tare Putina. Še več kot zaradi sankcij naj bi Rusija izgubila zaradi nižjih cen nafte, je opozoril ruski finančni minister Anton Siluanov. Vse to bi lahko po mnenju analitikov pripeljalo do pešanja gospodarstva in posledično zmanjševanja priljubljenosti ruskega predsednika v domovini. Leto 2018 je še daleč in do takrat se lahko razmerje moči še spremeni, opozarjajo poznavalci.