Slovenija

Se bo Fištravec prenajedel zarečenega kruha?

Gabrijel Toplak
25. 11. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kljub objavljenem razpisu za 52 delovnih mest naj bi bile napovedi mariborskega župana o zagonu podjetja do konca leta prezgodnje. A v MOM še vedno opevajo uspešno zgodbo navezovanja stikov s tujimi investitorji.

Arhiv Svet24

Žarek upanja za novo zaposlitev v obljubljeni novi tovarni baterij v Mariboru, ki jo je še pred volitvami napovedoval mariborski župan Andrej Fištravec, je pri večini zainteresiranih najverjetneje že ugasnil.

Arhiv Svet24

Fištravec je pred kratkim na facebooku ponosno zapisal, da naj bi bil investitor trenutno v zaključni fazi pogajanj za nakup proizvodne hale na Taboru, saj namerava proizvodnjo začeti kmalu oziroma še letos. Sicer pa je družba Shihlien Apes s sedežem na Titovi cesti konec septembra prek agencije Powerserv že objavila oglas, s katerim je razpisala prvih 52 delovnih mest; trideset jih je bilo ponujenih za delo v proizvodnji, iskali so še po pet inženirjev elektrotehnike, komercialistov za prodajo in programerjev, po dva skladiščnika in računovodji ter po enega vodjo skladišča, vodjo računovodstva in financ ter še enega menedžerja.

Arhiv Svet24

A vse bolj postaja jasno, da so bile Fištravčeve besede predvolilna poteza, na kar je vselej opozarjala tudi opozicijska SDS. Pred dnevi so na facebooku spet zapisali: »Župan Maribora je še pred volitvami obljubljal novo tovarno baterij, v kateri bi še letos dobilo delo od 200 do 300 ljudi. Mi napovedujemo, da bo NK Maribor prej prodal Petra Stojanovića v Manchester United, kot bo v Mariboru stala tovarna baterij.«

»NK Maribor bo prej prodal Petra Stojanovića v Manchester United, kot bo v Mariboru stala tovarna baterij.« SDS Maribor

In kljub zavajajočim napovedim prvega moža štajerske prestolnice hvalospevom Mestne občine Maribor (MOM) na račun uspešnega sodelovanja s Kitajci ni videti konca. Tina Rep iz kabineta mariborskega župana je pred kratkim opozorila na uspešno predstavitev predstavnikov občine na slovensko-kitajskem poslovnem forumu v Ljubljani, ki je potekal v okviru uradnega obiska podpredsednika vlade LR Kitajske Wang Yanga in drugih eminentnih kitajskih gostov v Sloveniji. »MOM tako nadaljuje uspešno zgodbo navezovanja stikov s tujimi investitorji, katere rezultati so vidni denimo v nadaljevanju Vinagove tradicije in na primeru tovarne baterij. V okviru današnjega foruma so predstavniki mesta namreč izvedli odlično obiskano predstavitev mesta, v okviru katere so kitajskim gostom podarjali promocijske materiale v kitajskem jeziku in vodili številne pogovore, na podlagi katerih so bili izmenjani raznovrstni kontakti. Kot edina občina, ki se je na forumu smela predstaviti, to dejstvo razumemo kot sporočilo, da je državni vrh Maribor prepoznal kot primat med slovenskimi občinami prav v poslovanju s Kitajsko.«