Slovenija

Največ nasilja nad ženskami je v podravski regiji!

Simon Rosc
25. 11. 2014, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Podravska regija po nasilju nad ženskami izstopa iz slovenskega povprečja. V CSD Maribor razloge za to vidijo v pomanjkanju nevladnih organizacij s tega področja.

Arhiv Svet24

Porast nasilja v podravski regiji glede na celotno državo izstopa. Mariborski center za socialno delo se v posredovanje vključi s svojo interventno službo, ko se v obravnavo vključi tudi policija. Lani so skupaj posredovali v 272 primerih, na mariborskem območju v 184, na ptujskem pa v 106 primerih. »Ne bi preprosto rekla, da so Štajerci bolj agresivni ali da več pijejo, pač pa je dejstvo tudi, da je nevladni sektor slabše razvit, zato se večina žrtev obrne neposredno na nas ali na policijo, ti primeri pa so nato pri nas zabeleženi,« o razlogih za več primerov pravi direktorica CSD Maribor Frančišča Premzel, ki se zaveda, da k stanju precej prispevajo tudi slabe finančne in socialne razmere v regiji.

»Ne bi rekla, da so Štajerci bolj agresivni ali da več pijejo, pač pa je dejstvo tudi, da je nevladni sektor slabše razvit.« Direktorica CSD Maribor Frančiška Premzel

V sklopu zaznamovanja mednarodnega dne boja proti nasilju nad ženskami bo ta teden v Vetrinjskem dvoru potekala preventivna akcija – labirint nasilja. Gre za izkustveno delavnico, v kateri bo mogoče podoživeti del tistega, kar se dogaja z žrtvami takrat, ko prvič spregovorijo o svojih težavah, pa tudi kakšni so njihova pot in občutki, ko začnejo aktivno iskati izhod iz labirinta, s katerim so se dotlej srečevale dnevno. Kot je dejala vodja kriznega centra za žrtve nasilja v družini Vilma Kersnik, ženske lahko v labirint nasilja stopijo zelo zgodaj, večkrat že v matični družini, pa tudi v vrtcu ali šoli, zato je pomembno, da so seznanjene z vrstami pomoči, ki so jim v takih primerih na voljo. »Skozi to izkušnjo bo lahko vsak morda malo bolje razumel, zakaj ženske toliko časa vztrajajo v nasilnem odnosu in ne prekinejo odnosa pri prvi klofuti ali prvem poniževanju. Vendarle gre za kompleksen proces, in ko spoznaš, s kašnimi stereotipi vse se ženske spopadajo, razumeš, zakaj se ženske ne odločijo tako hitro in pridejo k nam, ko so posledice nasilja že zelo hude,« je povedala Anka Fingušt, vodja varne hiše Maribor.

Tretja od možnosti za ženske, ki postanejo žrtve nasilja, je v Mariboru zadnjih deset še materinski dom, v katerem je do zdaj bivalo skoraj 400 žensk, pred nekaj leti pa so ustanovili še program svetovalnice žrtvam zlorab, ki je v tem času obravnaval že okoli 670 primerov nasilja.