Slovenija

Cerar naj bi ime gospodarskega ministra sporočil v naslednjih dneh

STA / T.C.
25. 11. 2014, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Premier Miro Cerar napoveduje, da bo ime kandidata za gospodarskega ministra znano v teh dneh. Vodja poslancev SD Matjaž Han sicer pravi, da jim je Cerar sporočil, da naj bi ime izvedeli še danes, trenutno zaseda tudi izvršni odbor stranke SMC, a izjav za javnost naj ne bi dali.

KMA

Vodja poslancev ZL Luka Mesec vladi svetuje, naj se - namesto s predsednikom SDS Janezom Janšo - ukvarja z iskanjem gospodarskega ministra.

Cerar vseskozi zagotavlja, da si bo novega kandidata prizadeval predlagati v čim krajšem času. Po današnji okrogli mizi Tax-Fin-Lex je povedal le, da bo ime znano v teh dneh. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je danes v DZ potrdila, da premier opravlja intenzivne razgovore in da naj bi informacijo o imenu kandidata dal v tem tednu.

Člani izvršnega odbora SMC sicer pravkar zasedajo, po navedbah stranke gre za redni posvet. V stranki so povedali tudi, da izjav za javnost po koncu seje ni predvidenih. V opoziciji ostajajo kritični do tega, da vlada še vedno nima gospodarskega ministra. Poslanec SDS Marko Pogačnik meni, da je tako stanje zaskrbljujoče, vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je presenečen, da skupina s 36 poslanci v takšnem obdobju ni sposobna najti človeka, ki bi vodil gospodarski resor. Vladi svetuje, naj to težavo vsaj začasno reši tako, da poskuša kandidata najti znotraj poslanske skupine.

Po mnenju poslanke ZaAB Alenke Bratušek je očitno, da ima SMC kadrovske težave in to ne le na ministrstvu za gospodarstvo. Vlado poziva, naj zaviha rokave in začne resno delati, izrazila pa je tudi željo, da bo država ministra za gospodarstvo dobila čim prej.

STA

Predsednik vlade sicer ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo išče od oktobra. Jožef Petrovič je namreč s te funkcije odstopil, potem ko so se v javnosti pojavila ugotovitve varuha konkurence, da so se družbe DZS, kjer je bil Petrovič takrat zaposlen, ter Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux nedovoljeno dogovarjale za posle z državnimi organi. Petrovič je nepravilnosti zanikal, a odstopil, da ne bi obremenjeval dela vlade.

Pred okoli dvema tednoma je nato Cerar sporočil, da bo za gospodarskega ministra predlagal Gojka Koprivca, v začetku minulega tedna pa se je glede na Koprivčevo zdravstveno stanje odločil, da bo iskal drugega kandidata.