Svet

Obama prevzel odgovornost za poraz

STA/G.G.
10. 11. 2014, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v intervjuju za televizijo CBS, objavljenem v nedeljo, prevzel odgovornost za poraz demokratov na kongresnih volitvah sredi predsedniškega mandata, na katerih so republikanci pretekli torek prevzeli večino v senatu ter povečali prednost pred demokrati v predstavniškem domu in pri guvernerskih položajih.

Reuters

Obama je odgovornost sicer prevzel z rezervo, saj je dejal, da je kot vodja stranke vedno odgovoren, ko stranki ne gre dobro. Ponovil je trditev, da so ljudje volili republikance, ker so nezadovoljni z Washingtonom, ki ne deluje. Obama je za CBS tudi ponovil, da bo do konca leta poskrbel za spremembo sistema priseljevanja, če kongres ne bo ukrepal. A republikanski voditelji kongresa so ga že vnaprej posvarili, naj ne deluje brez njih.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je Obamo opozoril, da se bo igral z ognjem, prihodnji vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja pa je slikovito dejal, da bo spreminjanje sistema priseljevanja z izvršnimi ukazi za republikance kot mahanje z rdečo rjuho pred bikom.

Obama se za grožnje ne zmeni in pravi, da je še predolgo čakal, da tudi Boehner v predstavniškem domu da na glasovanje predlog imigracijske reforme, ki jo je senat že potrdil. "Vsi se strinjamo, da je sistem zlomljen in že leta govorimo, da ga je potrebno popraviti. Vseh 11 milijonov nezakonitih priseljencev ne moremo izgnati," je dejal Obama. Republikanci pravijo, da bo samovoljno ukrepanje predsednika povsem pokvarilo obete za sodelovanje na vseh področjih,

Z demokratskim porazom na torkovih kongresnih volitvah se je začela kampanja za volitve leta 2016, ko bodo na glasovnicah tudi predsedniški kandidati. Imigracijska reforma je velika neuresničena predvolilna obljuba Obame, ki si čakanja na republikance ne more več privoščiti.

Volivci latinskoameriškega izvora postajajo vse pomembnejši in brez njih je že skoraj nemogoče osvojiti Belo hišo. Ti volivci so Obami in demokratom dali drugo priložnost leta 2012 in brez napredka pri imigracijski reformi bodo leta 2016 ostali doma, kar lahko pomeni zmago republikanskega kandidata.

Obamovo samovoljno spreminjanje imigracijskega sistema bo veljalo le začasno, dokler kongres ne sprejme zakona oziroma naslednji predsednik ali predsednica ne spremeni Obamovih izvršnih ukazov. Glede na vse večji vpliv latinskoameriških volivcev pa demokrati z Obamovimi ukrepi nimajo česar izgubiti. Kvečjemu lahko razdelijo republikance, saj so med njimi tudi tisti, ki se zavedajo, da si brez volivcev latinskoameriškega izvora sami zapirajo pot do Bele hiše.