Črna kronika

Pod ključem vse več žensk

Tina Recek
10. 11. 2014, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ženski zapor, ki se nahaja na Igu, je skoraj stoodstotno zaseden. V začetku novembra je bilo pod ključem 81 žensk, od tega 75 obsojenk in šest pripornic, kar predstavlja 94-odstotno zasedenost. Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnjujejo, da v zadnjem času opažajo porast števila obsojenk, tudi tistih, ki so obsojene na daljše zaporne kazni.

STA

V ženskem zaporu so se že srečali s stanjem, ko je bilo v zavodu nameščenih več zaprtih oseb, kot so uradne zmogljivosti zavoda. V letošnjem letu je zavod v povprečju zaseden 96-odsotno, kar je precej več kot v preteklih letih.

Pod ključem je največ obsojenk, ki so zagrešile kaznivo dejanja zoper premoženje, sledijo obsojenke s kaznivim dejanjem zoper človekovo zdravje, življenje in telo, gospodarstvo ter zakonsko zvezo, družino in otroke.

Najvišjo zaporna kazen v zavodu Ig, to je 20 let, prestaja Kristina Mislej. Javnost je konec marca 2009 osupnila novica o nedoumljivem zločinu, da je nekdo v Sežani pokončal otroka, komaj dveletno punčko in štiriletnega fantka. Koprsko sodišče je slabo leto po zločinu obsodilo njuno mater, takrat 37-letno Kristino Mislej. Za vsak umor je dobila 14 let zapora in na koncu enotno kazen 20 let zapora. Mislejeva je ves čas vztrajala, da je nedolžna in da svojih otrok ne bi nikoli umorila. Sodišče je skušala prepričati, da je usodnega večera v stanovanje vstopil nekdo drug, ki je zagrešil zločin. Pri tem pa ni bila uspešna in so jo spoznali krivo dvojnega umora.

Ustrelila je svojo hčerko

Kristina Mislej ni edina mati, ki je dvignila roko nad svoje otroke. Eden izmed odmevnih primerov, v katerem se je mati znašla v vlogi obtožene umora svoje potomke, je pred leti potekal na ljubljanskem sodišču in se končal z obsodilno sodbo. Zaradi umora hčerke je bila na dvanajstletno zaporno kazen obsojena Dragica Jalševac. Sodniki niso podvomili, da je Jalševčeva v domači kuhinji na Logu pri Brezovici pred enajstimi leti ustrelila svojo 21-letno hčerko Uršulo, ko je ta pomivala posodo. Smrtonosna krogla, izstreljena iz kratkocevnega orožja z razdalje 20 do 40 centimetrov, jo je zadela v desno ličnico in je z notranje strani prebila okensko okno. Možje v modrem na kraju zločina nikoli niso našli ne krogle ne orožja.

Jasnovidka je videla drugače

Jalševčeva je ves čas postopka trdila, da ni kriva. Da bi sodišče prišlo resnici do dna, kdo je bil strelec, je povabilo med drugim za pričo jasnovidko. S to potezo je sodnica povzročila precej začudenja med kolegi in laično javnostjo. Jasnovidka je na prostoru za pričo izjavila, da je videla sliko temnega moškega, ki je ubil Uršulo. »Doma je z Goriškega in študira na Obali, videla pa sem tudi, da je bil v sporu z nekim drugim fantom.«

Vendar njena izpoved ni kaj prida pripomogla materi. Po njenih besedah je bila v času zločina v sosednji sobi in je gledala televizijo. Ko je slišala pok, je prišla v kuhinjo in s kuhinjsko krpo obrisala na tleh ležečo krvavečo hčer po obrazu, zato so se prenesli na njeno roko smodniški ostanki. In ravno ti ostanki na njeni desni roki, kakršni  ostanejo po streljanju, so bili ključni obremenilni dokaz za obsodilno sodbo. Svojci so Dragici Jalševac ves čas postopka trdno stali ob strani. Kot mogočega storilca so omenjali neznanca, ki naj bi stopil skozi vrata odklenjene garaže, se povzpel v stanovanje in Uršulo hladnokrvno ustrelil ter pobegnil. Obsojenka je danes prestala že polovico kazni.