Svet

V odmevnem mafijskem procesu priča tudi predsednik

M.J.
25. 9. 2014, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

talijanskega predsednika Giorgia Napolitana bodo zaslišali kot pričo v odmevnem sojenju o domnevnem "paktu o nenapadanju" med visokimi politiki, policisti in mafijskimi šefi, so danes odredili sodniki v sicilijanskem Palermu. Napolitano se je že odzval in pristal na zaslišanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Simbolna fotografija
Policija je v akciji zaplenila 600 kilogramov kokaina in hašiša.

Nimam težave s čimprejšnjim pričanjem," je v kratkem sporočilu zatrdil Napolitano. Datuma še niso določili, a znano je že, da bo potekalo za zaprtimi vrati v predsedniški palači v Rimu, poročajo italijanski mediji.

Napolitano je sodišču v Palermu že oktobra pisal, da nima nič posebnega povedati o tem primeru, a da bo vseeno pričal, če bodo sodniki to zahtevali.

Reuters

Pri sodnem procesu gre za domnevni dogovor med vladnimi funkcionarji in mafijskimi šefi s Sicilije iz začetka 90. let, s katerim naj bi mafija v zameno za omiljene zaporne kazni za več kot 300 zaprtih mafijcev ustavila svoj takratni morilski pohod. Med žrtvami tega so bili tudi poslanec in več protimafijskih sodnikov.

Med obtoženimi je deset ljudi, od tega tudi takratni notranji minister Nicola Mancino in zaprti mafijski šef Toto Riina.