Svet

EU potrdila nove sankcije proti Rusiji, zamik pri uveljavitvi

STA/M.J.
8. 9. 2014, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Članice EU so danes potrdile sveženj nadaljnjih sankcij proti Rusiji, ki krepi obstoječe gospodarske sankcije, uvedene konec julija, je sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Uveljavitev sankcij so sicer zamaknile s torka na "prihodnje dni", da ocenijo izvajanje premirja in mirovnega načrta.

Sprva je bilo namreč predvideno, da začnejo sankcije veljati v torek. Sedaj pa je Van Rompuy sporočil, da bo uveljavitev sankcij z objavo v Uradnem listu EU sledila "v nekaj dneh". "Tako bo čas za oceno izvajanja dogovora o premirju in mirovnega načrta. Glede na razmere na terenu je EU pripravljena preučiti dogovorjene sankcije v celoti ali delno," je še pojasnil.

Načelni dogovor o sankcijah so v petek sprejeli veleposlaniki članic pri EU, danes pa bi jih morale članice v okviru pisnega postopka še uradno potrditi. Pisni postopek bi se moral izteči ob 15. uri, a so ga za tri ure podaljšali, ker vse članice niso v roku posredovale odgovorov. Poleg tega so za ob 18. uri sklicali izredni sestanek veleposlanikov članic pri EU.

Reuters

Uradnih informacij o tem, katere članice niso pravočasno poslale odgovorov in zakaj, za zdaj ni bilo mogoče dobiti. Slovenija je po navedbah slovenskih virov v Bruslju "v pisnem postopku podprla sankcije v roku". Viri pri EU so sicer pozno popoldne zavrnili neuradne informacije, da se zapleta zaradi Slovaške ali Češke.

Sankcije EU, katerih cilj je spodbuditi spremembo smeri dejanj Rusije, ki destabilizirajo vzhod Ukrajine, vključujejo nadgradnjo obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo.

Obstoječe gospodarske sankcije, ki jih je EU uvedla konec julija, vključujejo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje za nove pogodbe, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte.

Članice so pri odločanju o drugem krogu gospodarskih sankcij upoštevale enaka merila kot pri prvem, med njimi učinkovitost, razmerje med stroški in koristmi, ravnotežje med sektorji in članicami, pravni okvir ter možnost stopnjevanja. A podrobnosti za zdaj niso uradno znane.

Po poročanju britanskega časnika Financial Times naj bi sicer nove sankcije med drugim vključevale prepoved financiranja ruskih energetskih podjetij, kot so Rosneft, Gazprom Neft in Transneft, na evropskih trgih.

Poleg tega naj bi unija sankcije zaostrila z razširitvijo seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Dopolnila naj bi ga z okoli 25 osebami, med katerimi naj bi bili voditelji v Doneškem bazenu in na Krimu ter ruski oligarhi. Imena bodo znana ob objavi v Uradnem listu EU.

Reuters

Pogoji, pod katerimi je unija pripravljena preučiti sankcije, za zdaj niso znani. EU sicer Rusijo že vseskozi poziva k vzdržni politični rešitvi, ki bo temeljila na spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti, enotnosti in neodvisnosti Ukrajine. Ob tem poudarja pomen takojšnje izvedbe mirovnega načrta ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Prvi koraki k politični rešitvi krize morajo biti vzajemno dogovorjeno premirje, ponovna vzpostavitev nadzora Ukrajine nad njeno mejo, takojšnja ustavitev toka orožja, vojaškega materiala in osebja iz Rusije v Ukrajino ter takojšnja izpustitev talcev. Unija poziva Rusijo tudi k umiku sil iz Ukrajine in z ukrajinske meje.