Slovenija

Cerar, Erjavec in Židan podpisali koalicijski sporazum, znani ministrski kandidati

M.J.
8. 9. 2014, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsedujoči SMC, DeSUS in SD - Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan - so podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2014-2018. Znana je lista 16 ministrskih kandidatov, ki jo bo mandatar Cerar v DZ vložil v torek. Kandidate je Cerar ocenil za kompetentne in neoporečne. Erjavec in Židan mu, kot pravita, zaupata.

Arsen Perić/KMA

S podpisom koalicijskega sporazuma so SMC, DeSUS in SD po mnenju Cerarja sklenile trdno zavezo sodelovanja pri iskanju najboljših poti za Slovenijo. Kot je poudaril v izjavi za medije po podpisu, želijo zlasti pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove.

Dejal je, da si želijo tudi dobro sodelovati z opozicijo, s civilno družbo in vsemi državljani, ki bodo pripravljeni prispevati k temu, da Slovenija najde pravo pot.

V DeSUS so po besedah Erjavca zadovoljni, ker so sklenili sodelovati v Cerarjevi vladi. Po njegovih ocenah je DeSUS ponudil kakovostne kandidate za ministre. Erjavec je izpostavil pomen politične stabilnosti, ki jo lahko po njegovem mnenju da le močna vlada.

Židan je ocenil, da so pogajanja s SMC in DeSUS pripeljala do dobrega koalicijskega sporazuma. Kot je poudaril, so Socialni demokrati vedno veljali za temelj stabilnosti vlad in se bodo tako obnašali tudi v tej vladi.

Koalicijski sporazum predvideva 14 ministrstev in dva ministra brez resorja, kar je tri ministre več kot zdaj.

SMC bo vodila devet resorjev. Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, za gospodarskega ministra Ervin Pfeifer, kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič, kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, za resor infrastrukture pa Peter Gašperšič.

Kandidatka za vodenje notranjega ministrstva je Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Stanka Setnikar Cankar. Vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo predvidoma prevzela Violeta Bulc.

DeSUS bo imel štiri ministre. Karl Erjavec je kandidat za zunanjega ministra, Julijana Bizjak Mlakar kandidatka za ministrico za kulturo, Irena Majcen za okolje in prostor, Gorazd Žmavc je kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SD bo prevzela tri resorje. Janko Veber je kandidat za obrambnega ministra, Dejan Židan za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anja Kopač Mrak pa kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Arsen Perić/KMA

Cerar ocenjuje, da bodo kandidati verjetno predmet pozornega javnega preučevanja in bodo pri marsikomu zastavljena vprašanja glede preteklih aktivnosti. Na nekatera vprašanja so se že javno odzvali, če bo treba, pa bodo vse ponovno pojasnjevali, zagotavlja Cerar.

Po njegovih besedah je namreč pomembno, da o ministricah in ministrih ni sence dvoma, "saj gre za vlado, ki mora biti toliko kredibilna, da lahko postavi Sloveniji vzgled". Prepričan je, da so takšne ministre tudi zbrali.

Ob tem sta tako Erjavec kot Židan dodala, da vseh kandidatov za ministre iz kvote SMC ne poznata. Po Erjavčevem mnenju je to tudi posledica volilnega izida, saj so ljudje želeli nove obraze. "Zdaj jih bomo imeli v vladi in bomo videli, kaj ti novi obrazi pomenijo za boljšo prihodnost," je dodal.

Prvi odzivi na kandidate so tudi že iz strokovne javnosti.

V sodniških vrstah si s prihodom Gorana Klemenčiča na mesto pravosodnega ministra obetajo predvsem dobro sodelovanje. V vsakem primeru pa si, pravijo v sodniškem društvu, želijo delovati za izboljšanje vladavine prava in pravne države.

V sindikatih javnega sektorja ob objavi imen kandidatov za finančnega ministra Dušana Mramorja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pričakujejo racionalna pogajanja s sindikati javnega sektorja o ukrepih za leto 2015.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj pa je glede Stanke Setnikar Cankar, ki je kandidatka za ministrico za izobraževanje, dejal, da so s kolegi prišli do enotnega mnenja, da je kar se tiče izobraževanja in izobraževalnega sistema dejansko nov obraz.

Arsen Perić/KMA

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin kandidaturo Milojke Kolar za zdravstveno ministrico ocenjuje kot pozitivno. Kolarjeva se spozna na finance, to pa zdravstvo v tem trenutku najbolj potrebuje, pravi. V Zdravniški zbornici Slovenije so v prvih komentarjih glede kandidature Kolarjeve zadržani, saj da je ne poznajo.

Odločitev, da bi v novi vladi ministrstvo za kulturo prevzela Julijana Bizjak Mlakar, kulturnike navdaja z nekaj upanja. Predsednik NSK Miran Zupanič meni, da se je Cerar s to odločitvijo zavezal, da bo bolj pozoren do kulture, koordinatorju KOKS Igorju Koršič pa se zdi odločitev obetavna, saj je kandidatka "borka za javni interes".

V gospodarstvu posameznih kandidatov za ministre za zdaj še ne želijo ocenjevati, v prvih komentarjih pa izpostavljajo predvsem potrebo po obvladanju proračunskih izdatkov ter ukrepih v spodbudo gospodarski rasti in rast konkurenčnosti.

Čaka jih težko delo, je za STA ocenil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, ki opozarja, da danes podpisani koalicijski sporazum ni preveč zavezujoč - je načelen in splošen ter ne ponuja konkretnih rešitev. Ker malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva, v Obrtno podjetniški zbornici Slovenije dodajajo, naj nova vlada najprej pomisli na obrtnike in male podjetnike.