Slovenija

Maver: Rušiti hočejo pravno državo

J. A., DL
8. 9. 2014, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Letos mineva 72 let od ustanovitve Gubčeve brigade, 71 let od ustanovitve 12. SNOUB in 73 let od ustanovitve Mokronoške čete.

DL

Na osrednji slovesnosti ob letošnjih obletnicah je v soboto pri lovski koči na Trebelnem slavnostni govornik, župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver, najprej spomnil na dogodke, ki so jih obeleževali, in posameznike, ki so se zvrstili kot slavnostni govorniki ob jubilejih, med njimi dva predsednika države, Milan Kučan in Danilo Türk, svetovalec predsednika države Franci Hočevar, pa tudi nekdanji politkomisar Gubčeve brigade Lado Ambrožič - Novljan in njegov sin Lado Ambrožič.

»Tistega, kar smo pričakovali od osamosvojitve, še nismo okusili, saj še vedno nismo sposobni ustvariti notranjega miru.« - Anton Maver

Potem je razočarano ugotovil, da tistega, kar smo pričakovali od osamosvojite, še nismo okusili, saj še vedno nismo sposobni vzpostaviti notranjega miru in sožitja, poleg tega pa imamo slabe moralne vrednote. Kritičen je bil do nekaterih politikov: »V zadnjem obdobju še dodatno občutimo slabljenje medsebojnih odnosov, kar občasno počnejo domači politiki z nizkimi političnimi in tudi osebnimi kalkulacijami. Rušiti hočejo naše pravo, rušiti poskušajo sodstvo, rušiti nam hočejo pravno državo, ob tem pa se ne zavedajo posledic, do katerih bi prišlo, če bi jim uspelo uveljaviti svoj lastni interes.«

Dodal je še, da si moramo prizadevati za pravičnost in da potrebujemo veliko strpnosti, razumevanja, povezanosti in zaupanja. Zbrane je nagovoril tudi predsednik občinske organizacije borcev za vrednote NOB Mokronog - Trebelno, Miroslav Hrovat; poudaril je, da brez OF in borbenih enot, katerih so se ta dan spominjali, danes ne bi bilo svobodne, samostojne in suverene Slovenije.