Svet

Bo Škotska kmalu neodvisna?

U.K.
6. 8. 2014, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Škotskem se je v torek zvečer odvilo prvo televizijsko soočenje pred septembrskim referendumom o neodvisnosti.

Škotski premier Alex Salmond in vodja nasprotnega tabora Alistair Darling sta v razgreti razpravi izmenjala že znana stališča - prvi je poudarjal, da bo Škotom bolje v neodvisni državi, drugi pa menil, da to prinaša prevelika tveganja.
Na koncu razprave pred 350-članskim občinstvom nobeni strani ni uspelo drugi zadati res močnega udarca, a glede na javnomnenjsko raziskavo so gledalci kljub temu nepričakovano za zmagovalca besednega dvoboja izbrali nekdanjega britanskega finančnega ministra Darlinga - zanj je glasovalo 56 odstotkov anketiranih, za Salmonda pa 44 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Salmond je vneto trdil, da bo Škotski bolje na svojem, med drugim bo dala veliko večji poudarek socialni pravičnosti. Škotsko namreč po njegovih besedah že več kot polovico njegovega življenja vodijo stranke, ki jih sami niso izvolili v britanski parlament.
"Nihče, popolnoma nihče ne bo bolje vodil Škotske kot ljudje, ki živijo in delajo na Škotskem," je poudaril. "18. septembra imamo življenjsko priložnost - morali bi jo zgrabiti z obema rokama," je še pozval.
Darling je po drugi strani vztrajal, da so tveganja prevelika. "Včasih je iz ljubezni do družine in domovine bolje reči 'ne' - ne, ker ne bi mogli, temveč, ker je preprosto bolje," je dejal.
Škotski poslanec, ki v parlamentu v Londonu sedi v vrstah laburistov, je spomnil, da bodo škotski volivci čez šest tednov sprejeli najpomembnejšo odločitev doslej in če se bodo odločili za odhod, poti nazaj ne bo.
Nestrinjanje sta izkazala tudi glede enega najbolj perečih vprašanj - morebitne denarne unije med Veliko Britanijo in Škotsko. Salmond je vztrajal, da je njihov funt tako škotski kot angleški, medtem ko je Darling ohranitev valute primerjal z ločitvijo, po kateri nekdanja zakonca ohranita skupen bančni račun, poroča BBC.
Mesec in pol pred referendumom je sicer prednost tako kot že ves čas na strani nasprotnikov škotske neodvisnosti - čeprav je zagovornikom spomladi uspelo nekoliko nadoknaditi zaostanek, je njihova podpora glede na zadnje javnomnenjske raziskave za več kot deset odstotnih točk nižja od podpore nasprotnega tabora.
Glede na podatke časnika Financial Times, ki strnjuje vse raziskave, bi konec julija 48 odstotkov volivcev glasovalo za to, da Škotska ostane pod okriljem Združenega kraljestva, 36 odstotkov bi jih podprlo neodvisnost.