Slovenija

Jankovićevo maščevanje nad Bratuškovo?

Č.K.
6. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zaradi afere okoli imenovanja kandidatov za mesto evropskega komisarja je Bratuškova v težavah. Preiskuje jo KPK.

KMA
Alenka Bratušek še kar ostaja v središču pozornosti. Tokrat ne zaradi koalicijskih pogajanj z Mirom Cerarjem, temveč zaradi seznama kandidatov za evropskega komisarja.
Da si Alenka Bratušek, premierka v odhodu, na vse pretege želi komisarski stolček, ni nobena skrivnost. V to je vložila veliko »truda« in lobiranja doma in v tujini, a veliki met, da bi bila edina kandidatka za evropskega komisarja iz Slovenije, ji ni uspel, odpor javnosti in dela politike je bil namreč prevelik. Njeno nenehno hvalisanje in poudarjanje, kako je Slovenijo rešila prihoda trojke, je po mnenju poznavalcev imelo več negativnih kot pozitivnih učinkov. Tako se je morala zadovoljiti le z mestom na listi kandidatov, ki jo je pretekli teden vlada poslala v Bruselj in kjer ji družbo delata večni minister Karl Erjavec in poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon.
Zdaj pa Bratuškovi grozi, da se bo njena želja razblinila. Včeraj je namreč slovensko javnost presenetila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pod vodstvom Borisa Štefaneca. Ta je začela preiskovati postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, predvsem v luči tega, da je na seznamu treh kandidatov poleg evropske poslanke Tanje Fajon in predsednika Desusa Karla Erjavca tudi predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek. V KPK so za Svet24 potrdili, da so minuli teden na lastno pobudo začeli postopek ugotavljanja domnevne kršitve 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta med drugim pravi, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in da mora storiti vse, da se mu izogne. 
Hkrati so se že začela pojavljati ugibanja, ali za vsem skupaj stoji Zoran Janković. O tem pa preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!