Slovenija

Pojoči major Ladislav Troha načrtoval skupinski samomor

R.M.
6. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ekipa časopisa Svet24 ga je obiskala na 58. dan gladovne stavke in zaupal nam je šokantne načrte.

Grega Wernig / KMA
Ladislav Troha, slovenski javnosti bolj znan kot Pojoči major, danes že 59. dan vztraja pri gladovni stavki. V ponedeljek se je z ekipo somišljenikov izpred vladne palače na Gregorčičevi za nekaj ur preselil pred vhod zgradbe RTV Slovenija, da bi opozoril na »popolnoma zaprt medijski prostor«. Troha sicer zahteva odgovornost »vseh ljudi v sistemu, ki so opustili dolžna ravnanja pri izginotju arhivov, trgovini z orožjem in divji privatizaciji«.
»Izvedli smo manever. Najavili smo, da pridemo pred predsedniško palačo. Tam so imeli že vse pripravljeno, mislim, da so bili v pripravljenosti tudi gasilci, saj smo napovedali, da se bomo kolektivno zažgali, če oblastniki do polnoči ne izpolnijo naših zahtev. No, tega nismo mislili resno, to bi bil nesmisel, oblastniki bi imeli od tega zgolj veselje. Potem smo spremenili lokacijo in odšli pred RTV, kjer je ključ vsega dogajanja v Sloveniji. Mediji, taveliki, so prva veja oblasti,« je včeraj za Svet24 pojasnil Troha.
»Mediji kreirajo javno mnenje in delajo realnost tako, kot jo nekdo želi, ne pa tako, kot v resnici je. Ključen problem te države je popolnoma zaprt medijski prostor. Po včerajšnjem dnevu nam je uspelo kar nekaj stvari, o dogajanju so zvečer poročali celo na televiziji. Po tolikem času molka! Verjamem, da so se znotraj medijskih hiš začeli premiki, da imajo novinarji dovolj pritiskov, da bi želeli delati svobodno, odprto, pošteno, kot novinarski poklic oziroma novinarska etika to zahtevata. To je bil naš namen včeraj,« je še pojasnil Pojoči major.
Kaj pa še ima v načrtu preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!