Svet

Strani v Gazi se držita premirja

U.K.
6. 8. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izraelska in palestinska stran sta se tudi ponoči držali prekinitve ognja, ki tako velja že drugi zaporedni dan.

Reuters
Tako Izraelci kot Palestinci so v Kairo poslali svoji pogajalski ekipi, ki si bosta ob posredovanju Egipta prizadevali dogovoriti glede podaljšanja 72-urne prekinitve ognja.
Prekinitev ognja, ki je začela veljati v torek, je prinesla olajšanje prebivalcem Gaze in Izraela, potem ko je bilo v mesecu dni spopadov ubitih 1875 Palestincev in 67 Izraelcev.
Pred stranema so sedaj naporna pogajanja, cilj katerih je med drugim tudi zagotoviti trajno premirje. Predstavniki obeh strani so potrdili, da so v Kairu njihove ekipe, ki pa imajo pogosto nasprotujoče si zahteve. Palestinci med drugim vztrajajo, da mora Izrael končati osemletno blokado območja Gaze in odpreti mejne prehode, Izrael pa zahteva popolno razorožitev Gaze.
Že v torek so se izraelski in egiptovski predstavniki sestali na večurnih pogovorih, na katerih so Egipčani Izraelce seznanili z zahtevami druge strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
V pogovorih naj bi sodelovale tudi ZDA. "Odločamo se še, na kakšni ravni in kdaj," je novinarjem v Washingtonu dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.