Svet

Izrael napovedal prekinitev ognja

STA/J.P.
4. 8. 2014, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izrael je za danes napovedal sedemurno prekinitev ognja. Kot je zgodaj davi sporočila izraelska vojska, naj bi se začasno humanitarno premirje začelo ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem). Prekinitev ognja naj bi veljala v večjem delu območja Gaze, izjema so območja, kjer izraelska vojska posreduje proti skrajnežem.

Po poročanju izraelskih medijev, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, izjema velja za območje okoli Rafe na jugu območja Gaze.

Izraelska vojska je sicer zagrozila, da bo nemudoma odgovorila na vsakršno palestinsko kršitev premirja.

V času humanitarnega premirja naj bi na območje Gaze dostavili humanitarno pomoč, Palestinci, ki so se morali zaradi nasilja evakuirati, pa se bodo lahko vrnili na svoje domove.

Palestinsko gibanje Hamas je tokratno enostransko premirje, že šesto od začetka izraelske ofenzive 8. julija, sprejel zadržano. Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je prebivalce Gaze pozval, naj bodo kljub napovedanemu premirju previdni.

Izraelska vojska se je sicer v nedeljo že umaknila z večjega dela Gaze. A vojaki ostajajo na utrjenih območjih, nadaljujejo pa se tudi napadi na palestinske cilje.

V Džabaliji na severu Gaze so izraelske sile davi napadle hišo, kamor se je zatekel visoki predstavnik Islamskega džihada Danižal Mansur. V napadu je bilo poleg Mansurja ubitih še najmanj šest civilistov. Od polnoči naj bi bilo po podatkih bolnišničnih virov ubitih že enajst Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.