Svet

Politki trgovali z organi

Ž.K.
30. 7. 2014, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Preiskovalec Clint Williamson je včeraj predstavil rezultate svoje preiskave o trgovini s človeškimi organi, v katero naj bi bil vpleten sam politični vrh Kosova. Njegovo poročilo je marsikoga razočaralo, čeprav je napovedal nove obtožbe.

Arhiv Svet24

Preiskavo o trgovini s čoveškimi organi, ki naj bi se na Kosovu dogajala v času osamosvojitvenih spopadov, je sprožilo poročilo švicarskega politika Dicka Martyja. Ta naj bi na Kosovu odkril razvejeno trgovino s človeškimi organi, organizatorji pa naj bi bili celo člani Osvobodilne vojske Kosova (OVK), s tesnimi povezavami s trenutnim predsednikom vlade Hashimom Thaçijem. Specialni tožilec Clint Williamson je začel natančno preiskavo, ki pa do zdaj še ni prinesla pričakovanih sadov.

Arhiv Svet24

Glede na zadnje poročilo namreč še vedno nima dovolj dokazov o trgovini z organi, da bi lahko kogarkoli obtožil. 

Priznal je, da so se tovrstna kazniva dejanja dogajala, da pa jih do zdaj lahko dokažejo manj kot deset. A po njegovih besedah to ne pomeni, da se jih ni zgodilo več oziroma da je zaradi tega zločin kaj manjši. Težavo naj bi predstavljalo predvsem dejstvo, da je ljudi, ki bi lahko spregovorili o tem, izredno težko izslediti, še težje pa jih je prepričati, da bi pričali. Izredno pogosto naj bi se namreč dogajalo, da so priče prestrašene in posledično tudi spremenile svoje izjave. Kot je izpostavil, naj bi temeljito preiskavo onemogočali predvsem nekateri lokalni kosovski veljaki.

Arhiv Svet24

Kot je povedal Williamson, bodo na temeljih preiskave sicer obtožili kar nekaj nekdanjih visokih predstavnikov OVK v povezavi z zločini nad srbskim prebivalstvom, a šele ko bo oblikovano posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu. Dodal je še, da bo preiskava trgovine s človeškimi organi ostala v fokusu preiskovalne skupine.