Slovenija

Bodo mariborčani plačevali davek na dež?

Gabrijel Toplak
30. 7. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Občinski svetnik Stojan Auer v Mariboru napoveduje referendum o odloku o čiščenju komunalnih in padavinskih odpadnih voda.

Mediaspeed

Mariborčani bodo, kot vse kaže, znova odšli na volišča. Predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je začel zbirati podpise za razpis posvetovalnega referenduma o odloku o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v Mestni občini Maribor.

Vsebina odloka, ki se med drugim nanaša na zaračunavanje odvajanja deževnice s streh v kanalizacijo, izhaja namreč iz zahtev evropske in nacionalne zakonodaje. »Odvajanje odpadnih voda se sicer že zdaj plačuje, a v pavšalni obliki, medtem ko bi se z novim odlokom ta dajatev izračunavala glede na dejansko porabo. Povečanje tega prispevka bi za občane znašalo največ dva evra mesečno,« pravi Žula.

»Odlok, ki ga je 11. julija v prvem branju sprejel mestni svet, je v nasprotju z interesi občanov. Po mnenju LPR gre za temelj novega, t. i. Fištravčevega davka na dež, ki bo kmalu prizadel tukajšnje občane in enormno obremenil že tako obubožane, a vsaj zaenkrat še živeče gospodarske družbe ter obrtnike,« je zapisal Auer v sporočilu za javnost. Po njegovem mnenju je nujno, da se o strinjanju z vsebino tega odloka povpraša občane na referendumu, za katerega je potrebnih najmanj 200 podpisov volilnih upravičencev. 

Te naj bi še v tem tednu predložil županu Andreju Fištravcu, od katerega zahteva razpis posvetovalnega referenduma sočasno z jesenskimi lokalnimi volitvami. Direktor mestne uprave Marko Žula pa potezo označuje za poceni predvolilno kampanjo in dodaja, da je začetek referendumskega postopka tako malo časa pred volitvami nesmiseln.