Slovenija

Začenja se še bolj odločen boj proti sivi ekonomiji

Č.K.
30. 7. 2014, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V petek, 1. avgusta, bo z združitvijo davčne (Durs) in carinske uprave (Curs) zaživela Finančna uprava RS (Furs), ki jo bo vodila direktorica Dursa Jana Ahčin.

carina.gov.si

Na novoustanovljeni Furs bodo prešle vse pristojnosti davčne in carinske uprave ter dosedanji zaposleni. Tako bo v Fursu zaposlenih 3711 oseb za nedoločen in 73 oseb za določen čas. S tem se bosta združili upravi, ki sta v zadnjem času vse več sodelovali tudi v praksi, najbolj so odmevale njune akcije v boju proti sivi ekonomiji, ki je bila tudi ena od prioritet odhajajoče vlade. Sicer pa naj bi po podatkih Dursa združevanje obeh uprav davkoplačevalce stalo 257.400 evrov, od tega večina, 170.000 evrov, za povezovanje in poenotenje IT-omrežja.

carina.gov.si,

Vlada želi z združitvijo zmanjšati stroške delovanja obeh služb in bolje izkoristiti razpoložljive kadre. Obenem naj bi po prepričanju vlade združitev zmanjšala administrativne ovire za zavezance in upravno delo za finančno upravo. Poleg tega se bodo poenotili inšpekcijski pregledi, lahko pa bodo vzpostavili tudi skupno podatkovno bazo.

Temeljna naloga novonastalega urada bo pobiranje obveznih dajatev, med novimi nalogami urada pa velja izpostaviti boj zoper zaposlovanje in delo na črno ter nadzor nad časom vožnje, odmora in počitka voznikov. Pomembna novost so pooblastila uradnih oseb, ki bodo opravljale finančne preiskave. Med drugim zajemajo zaseg dokumentov, vstop na zemljišča in v objekte ter pregled blaga in oseb. Prav tako bo uradna oseba lahko ustavila vozila in jih pregledala, zadržala kršitelja ter zapečatila poslovne prostore, uporabila pa bo lahko tudi prisilna sredstva.

STA

Z Dursa so tudi sporočili, da ustanovitev Fursa ne vpliva na veljavnost pogodb s poslovnimi partnerji, ki sta jih sklenili davčna in carinska uprava. »Pogodbe in naročilnice ostajajo v veljavi, prav tako pa ni treba sklepati aneksov k pogodbam. Tudi za zavezance vzpostavitev novega organa ne prinaša sprememb ali prilagoditev so še sporočili iz davčne uprave.

Med poznavalci slovenskih razmer pa se postavlja vprašanje, ali bodo slovenska podjetja pred njo trepetala tako kakor podjetja v sosednji Avstriji, kjer imajo podoben sistem, ali pa v naši zahodni sosedi Italiji, kjer nad poslovanjem in goljufijami pravnih oseb bdi finančna policija. To bo pokazal čas.