Svet

Najvplivnejša ženska na svetu praznuje 60 let

STA/G.G.
17. 7. 2014, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je 60. rojstni dan dočakala na vrhuncu svoje politične moči. Pod njenim vodstvom je Nemčija znova postala vodilna politična sila v Evropi. Odločno političarko cenijo tako doma kot v tujini. Nekateri pravijo, da njen spomin seže več deset let nazaj.

Reuters

Merklova je prve čestitke ob okroglem jubileju prejela od kolegov na vrhu EU v Bruslju. Za darilo je dobila šopek rož in nogometni dres s podpisi voditeljev v spomin na zmago Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu, od Van Rompuya pa tudi tvit v nemščini: "Čestitke kanclerki Angeli Merkel za 60. rojstni dan."

Merklova je v devetih letih, odkar je kot prva ženska zasedla kanclerski stolček, utrdila položaj Nemčije kot vodilne politične sile v Evropi. To je dosegla s previdnim odzivom na krizo v evroobmočju in v zadnjem času tudi na konflikt v Ukrajini. Za mnoge v državah v območju evra, ki jih je prizadela kriza, je Merklova odgovorna za stroge varčevalne ukrepe, ki so njihove narode potisnili na rob propada.

V domovini Merklova ostaja najbolj priljubljena med nemškimi politiki. Ta teden je kot velika nogometna navdušenka skupaj z ostalimi državljani slavila zmago Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu. "Njena priljubljenost je zdaj primerljiva z rejtingi prvega nemškega povojnega kanclerja Konrada Adenauerja v njegovih najboljših časih," pravi Manfred Güllner iz agencije za raziskave javnega mnenja Forsa.

Reuters

 O njenem zasebnem življenju je znanega bolj malo, kar ustreza tako njej kot nemški javnosti, ki tradicionalno visoko ceni zasebnost. Hči protestantskega pastorja se je rodila leta 1954 v bližini Hamburga. Družina se je nato preselila v majhen kraj Templin v tedanji Vzhodni Nemčiji. Študirala je fiziko, s politiko pa se je začela ukvarjati pri 35 letih - v času, ko se je rušil Berlinski zid.

Revija Forbes jo je maja znova razglasila za najvplivnejšo žensko na svetu. Njeno javno podobo zaznamuje precej staromoden slog oblačenja. Znana je po kombinacijah barvastih suknjičev in bež ali belih hlač ter kratko pristriženi pričeski. Za zaprtimi vrati vodi svojo stranko s trdo roko in nikoli ne odpusti dvoličnosti. "Njen spomin seže več deset let nazaj: imena, datumi, kaj je kdo rekel," je v knjigi o Merklovi zapisal Nikolaus Blome. 


Njen mentor, bivši kancler Helmut Kohl, jo je nekoč klical Mädchen (deklica), zdaj pa je bolj znana kot mati naroda. Številni Nemci, vključno s člani njene konservativne Krščanskodemokratske unije (CDU), ji rečejo kar Mutti (mama).

Merklova bo okrogel jubilej praznovala v Berlinu, vendar nemške medije bolj kot to zanimajo njeni načrti za prihodnost. Kanclerka mnogokrat pove, kako zelo uživa v svoji službi, ta teden pa je znova zatrdila, da želi končati ta mandat, ki se izteče leta 2017, kaj bo počela potem, pa se bo odločila kasneje.