Svet

Nekdanji župan New Orleansa zaradi korupcije za deset let v zapor

STA/G.G.
10. 7. 2014, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriško zvezno sodišče v New Orleansu je v sredo nekdanjemu demokratskemu županu mesta Rayju Naginu izreklo kazen desetih let zapora zaradi korupcije. Nagin je bil župan v času uničujočega orkana Katrina avgusta leta 2005, ko je zaslovel s svojimi glasnimi kritikami zvezne vlade zaradi počasne pomoči.

Reuters
Nagin je bil prvič izvoljen leta 2002 in je nemudoma napovedal boj proti korupciji v mestnih agencijah. Veliko ni storil in ni imel veliko upanja za osvojitev drugega mandata, nakar je prihrumela Katrina in uničila mesto. Nekaj dni po naravni katastrofi je v medijih kritiziral zvezno vlado predsednika Georgea Busha zaradi počasnega ukrepanja, čeprav je tudi sam prepozno ukazal evakuacijo mesta.

Rast priljubljenosti mu je pomagala do izvolitve za drugi mandat leta 2006. Obdobje po Katrini je v New Orleans prineslo veliko denarja za obnovo in župan je za dobičkonosne pogodbe od podjetnikov dobival denar in različna darila.

Tožilci so zanj zahtevali 20 let zapora, vendar pa ga je zvezna sodnica Hellen Berrigan razglasila za "majhno ribo" in mu odmerila le deset let.

Podjetniki so s pogodbami služili milijone, župan pa je v dveh mandatih s podkupninami nabral le okrog pol milijona dolarjev. Sodnica je menila, da 58-letni politik ni bil preveč prebrisan niti preveč pokvarjen. Denar je sprejemal tudi zato, da pomaga sorodnikom v težavah, pokazal pa je tudi pravo željo pomagati New Orleansu po orkanu.

Ray Nagin, ki so ga po sodnem procesu spoznali za krivega v vseh 20 točkah obtožnice letos februarja, se mora na prestajanje zaporne kazni oglasiti 8. septembra. Kazen bo odslužil v domači državi Louisiani.