Slovenija

Janša: Grozi nam dvotretjinska večina režimskih strank

STA/G.G:
10. 7. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za Demokracijo dejal, da kljub njihovim pobudam ni nobenega sodelovanja, saj vodstvi NSi in SLS čakata, koliko glasov bo kapnilo v njuno volilno vrečo, ker je predsednik SDS v zaporu. Po njegovih besedah nam grozi celo dvotretjinska večina režimskih strank, kar lahko Sloveniji povzroči nepopravljivo škodo.

STA
Prestreljenost s kadri, ki sploh ne razmišljajo in ne delujejo pomladno, predvsem pa delovanje različnih interesnih navez in spletkarjev v ozadju, ki jih režim pošilja v NSi in SLS, je resen problem, je za današnjo Demokracijo ocenil Janša. Po Janševih besedah je predvolilni program NSi precej velik približek njihovemu programu 10+100 iz leta 2011. To danes sicer ne zadošča več za uspešen boj s krizo, ker so razpoložljivi viri manjši, a smer je prava in tega so veseli, je povedal prvak SDS.

Pri SLS je programskega ujemanja po Janševi oceni manj, saj niso razčistili z obrambo državnega lastništva, ki je eden ključnih generatorjev krize, ob rušenju vlade v začetku leta 2013 pa so se izkazali tudi za nezanesljivega partnerja. "Ta čas kljub našim pobudam in pobudam iz civilne družbe ni nobenega sodelovanja, saj vodstvi obeh strank z redkimi častnimi izjemami čakata, koliko judeževih srebrnikov oziroma glasov bo kapnilo v njuno volilno vrečo zaradi dejstva, da je predsednik SDS v zaporu in ne more niti sodelovati niti voditi volilne kampanje," je bil kritičen Janša. Zaradi te kalkulacije po njegovem mnenju tudi niso še doživeli jasne besede o sodbi v zadevi Patria.

"Zaradi te pritlehne kalkulacije v tem predvolilnem času ni bilo mogoče postaviti trdne, skupne politične fronte proti zlorabi državnih institucij in vzrokom krize nasploh, kar bo pri volilnem izidu zaradi nižje udeležbe na pomladni strani verjetno škodilo vsem. Ankete tako kažejo, da nam grozi celo dvotretjinska večina režimskih strank, kar lahko Sloveniji povzroči nepopravljivo škodo," je poudaril.

Koalicija je po Janševem mnenju sicer kljub temu mogoča, "SDS ni bila nikoli zamerljiva, saj smo s SLS sodelovali v dveh vladah kljub njihovi največji strateški uslugi režimu, mislim na vpis sedanjega volilnega sistem v ustavo leta 2000". Programsko gledano je za Slovenijo ta koalicija najbrž edina, ki bi mogoče lahko voz že po teh volitvah pomaknila naprej, je dejal prvak SDS in dodal, da nas v vseh drugih variantah čakajo nove predčasne volitve že prihodnje leto.