Svet

Materi, ki je hčerki pri 3 tednih prerezala grlo, vrnili otročka

N.J.
8. 6. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ženska je svoji hčerki z nožem za rezanje zelenjave skušala prerezati grlo, ko je bila ta stara komaj 3 tedne, zdaj spet živi s svojo družino. Mnenja javnosti so mešana.

Mati iz Nove Zelandije je svoji 3-tedenski hčerki skušala grlo prerezati lani septembra, letos pa so ji dovolili, da jo spet objame in preživlja čas z njo. Sodišče, ki jo je obravnavalo zaradi poskusa umora, je mamico spoznalo za nedolžno, saj naj bi bila neprištevna. Zdravniki so ji diagnosticirali poporodno psihozo in jo poslali na psihiatrilčno zdravljenje. Po treh mesecih so ji dovolili obisk hčerke, zdaj pa se je vrnila v skupni dom. Z otrokom ne sme biti nikoli sama.

Mamica je o primeru spregovorila tudi za televizijsko oddajo. Posneli so prvo snidenje mamice in 4-mesečne dojenčice po skorajšnji tragediji, ki je ni mogel predvideti nihče. Mati je bila ob prvem srečanju presrečna, a pravi, da si grozljivega dejanja ne bo nikoli odpustila, čeprav se dogodka sploh ne more spomniti. 

Imela je privide in prisluhe

Dekličin oče David je povedal, da ga je začelo skrbeti večer, preden se je zgodila tragedija, ko je njegova sporoga nenadoma omedlela. Mati je noč preživela v bolnišnici Southland Hospital, kjer so ji postavili diagnozo: poporodna depresija. Spustili so jo domov in ji svetovali, naj naslednje jutro obišče svojega zdravnika. O očitno je bilo to prepozno. Okoli 5. ure zjutraj je mamica odnesla hčerkov dnevno sobo, da bi jo dojila. Ko je David prišel za njo, je z nožem grozila, da bo ubila otročka in sebe. "Slišala in videla je stvari, ki se niso dogajale, dejala je, da bo otročka rešila tako, da ga bo ubila," je povedal. "Zarezala je v grlo malčice in nato zarezala v svoje zapestje."

David je moral ženi postopoma povedati, kaj se je zgodilo, saj se sama dogodka ne spomni. Sprva ji je pokazal fotografijo hčerke, priklopljene na aparate in s cevko v grlo, nato pa ji razložil, kako je do tega prišlo. "Nikoli si ne bom odpustila," je dejala. Zdaj je družina spet združena, ženska pa z otrokom ne sme biti sama brez nadzora. Med sojenjem se je razkrilo, da je bila ženska žrtev zlorab v otroštvu, v halucinacijah pa je videla starejšega sorodnika, ki jo je zlorabljal. Deklica je utrpela hude poškodbe. Imela je prerezan sapnik, arterijo in živec ob glasilkah. 

Kaj je poporodna psihoza?

Poporodna depresija je izjemno pogost pojav, medtem ko je poporodna psihoza hujša stopnja depresije po porodu. Pri mamici se lahko pokaže na različne načine, kot recimo velika nihanja v razpoloženju, neorganiziranost, pojavijo se lahko tudi halucinacije. V tem primeru je nujna takojšnja strokovna pomoč. Je veliko bolj intenzivna ot depresija, prizadene na 1 do 2 ženski od 1000. Mamica, ki trpi za poporodno psihozo, pogosto ne zna ločiti med realnostjo in fantazijo, dojenček pa je lahko zaradi tega tudi v nevarnosti. Simptomi se običajno pojavijo že v roku od 48 ur do 2 tedna po porodu, lahko pa se pojavi tudi po približno 12 tednih, pravila ni. Pogosteje se pojavi pri ženskah z bipolarno motnjo.