Svet

V Franciji aretirali hčerko južnokorejskega trajektnega mogotca

STA/M.J.
28. 5. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Franciji so v torek na podlagi mednarodnega zapornega naloga aretirali hčerko pobeglega južnokorejskega trajektnega mogotca, ki mu očitajo, da je odgovoren za nesrečo trajekta minuli mesec, v katerem je umrlo okoli 300 ljudi, večinoma dijakov. Sodnik je danes zavrnil, da bi 47-letno Yoo Som Na proti plačilu varščine izpustil na prostost.

Reuters

Po napovedih naj bi sedaj stekel postopek njene izročitve Južni Koreji. Korejske oblasti želijo govoriti z njo zaradi preiskave o vzrokih nesreče. Do odločitve, ali jo bodo dejansko izročili, bi lahko po mnenju poznavalcev minilo več mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Yoo Som Na je hčerka Yoo Byung Euna, glave družine, ki ima v lasti podjetje Chonghaejin Marine. To je lastnik trajekta Sewol, ki je potonil 16. aprila. Yoa in njegovega najstarejšega sina Yoo Dae Kyuna iščejo korejske oblasti, saj ju sumijo, da sta kršila varnostne predpise in s tem povzročila tragedijo, ki je pretresla ves svet.

Južnokorejska vlada je za informacije, ki bi privedle do aretacije očeta, razpisala pol milijona ameriških dolarjev nagrade, za sina pa 100.000 ameriških dolarjev.