Svet

Ugrabljena nigerijska dekleta iščejo z letali

STA/N.J.
13. 5. 2014, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V mednarodnih prizadevanjih za rešitev več kot 200 ugrabljenih nigerijskih deklet so ameriška letala začela s preleti Nigerije. "Z Nigerijci smo izmenjali komercialne satelitske posnetke in z dovoljenjem vlade izvajamo prelete za nadzor nad ozemljem," je povedal neimenovani ameriški predstavnik.

Arhiv Svet24

Pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram so v ponedeljek preko videoposnetka sporočili, da se je skupina pripravljena pogajati z oblastmi glede izpustitve šolark, ki so jih ugrabili pred štirimi tedni. 

Nigerijska vlada je po poročanju tujih tiskovnih agencij zavrnila zahteve skupine in možnost izmenjave zapornikov za ugrabljene šolarke.

A v zameno za dekleta zahtevajo izpustitev vseh zaprtih upornikov v Nigeriji. Obenem so predstavniki skupine še povedali, da so dekleta prestopila v islam.

V nigerijski prestolnici Abuji se že nahajajo britanski, ameriški in francoski strokovnjaki, v kratkem pa pričakujejo še prihod izraelske ekipe za boj proti terorizmu, še poročajo tuje agencije. Pomoč v obliki izmenjave informacij, ki jih prestrežejo obveščevalne službe in sateliti, je ponudila tudi Kitajska.