Zanimivosti

Strokovnjaki sprožili alarm: Mladostniki drug drugemu pijejo kri!

N.J.
13. 5. 2014, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Že obsedenost najstnikov s selfiji je zaskrbljujoča. A pojavil se je nov trend, ki predstvlja še večjo nevarnost. Najstniki naj bi ob sprejemu posameznika v družbo pili njegovo kri.

Arhiv Svet24
Med najstniki nova moda ...

Nova 'moda' mladostnikov je izjemno zaskrbljujoča, pravijo psihologi in pediatri. Italijanska pediatrinja Teresa de Toni z inštituta v Rimu, in psihoterapevt, ki se ukvarja z najstniki, Federico Bianchi iz Castelbianca, sta spregovorila o tovrstni problematiki na srečanju v Genovi. "Objavljanje selfiejev je vse prej kot le moda, gre za pravo patološko obsedenost, pojav pa je povezan s pomanjkanjem poznavanja svojega telesa," je pojasnila de Toni. "Besedo so vključili celo v Oxfordov slovar." Kot je pojasnila, kaže na to, kako najstniki iščejo svojo identiteto. Ti več ur dnevno preživijo tako, da se fotografirajo in se trudijo, da bi bili na fotografiji čim lepši. "In to dan za dnem," dodaja. "Gre za mladostnike, ki ne uspejo biti to, kar si želijo." Pojav kaže na hudo pomanjkanje samozavesti, početje pa privede do prave odvisnosti. Posameznik zapade v začaran krog. Vse več ur posveti fotografiranu in seldenju, koliko ljudi 'všečka' njegovo fotografijo, če ne doživi zadostnega odziva, pa zapade v depresijo. V nekaj primerih so mladostniki zaradi tega strili tudi samomor. 

Pitje krvi kot proces inicializacije?

Nova moda, ki je obsedla mladostnike, pa je po mnenju psihologinje in psihoterapevta še bolj zaskrbljujoča. Mladostniki drug drugemu dobesedno pijejo kri. "Morda gre za pojav, do katerega je prišlo zaradi vseh teh vampirskih sag," pojasnjuje Bianchi. "Ne gre za majhno težavo, pitje krvi postaja ritual za sprejem posameznika v družbo." Kot ugotavlja, sta se že oblikovala dva pola - na eni strani so najstniki, ki pijejo, na drugi pa najstniki, ki darujejo kri za pitje. "S tem pa so povezane morebitne hude posledice," dodaja. "Obstaja namreč velikanski riziko za prenašanje bolezni." Poleg tega pa prinaša tovrstno početje tudi določene psihične posledice. Rešitev vidi le v osveščanju najstnikov o nevarnostih, ki jih tovrstno početje prinaša. Mladostnikom bi bilo treba ponuditi dovolj informacij. "To je edini način, kako izvesti hitro in unčikovito kampanjo," pravi.