Svet

Romney podpira povišanje minimalne plače

STA/ mv
9. 5. 2014, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekdanji predsedniški kandidat ameriške republikanske stranke Mitt Romney se je oddaljil od stališča svoje stranke in je podprl prizadevanja predsednika ZDA Baracka Obame in demokratov za povišanje minimalne zajamčene plače na zvezni ravni s sedanjih 7,25 dolarjev na uro.

Reuters

Senatni demokrati so pred kratkim predlagali povišanje minimalne plače na 10,10 dolarjev na uro, vendar so republikanci predlog blokirali z utemeljitvijo, da bo to povzročilo veliko gospodarsko škodo in povečalo brezposelnost. 
Romney, ki se je leta 2012 pred volitvami proslavil z izjavo, da ga usoda 47 odstotkov Američanov, navajenih živeti od miloščine države, ne zanima, je za televizijo MSNBC povedal, da se republikanska stranka zavzema za delovna mesta in boljše plače in bi to morala tudi ustrezno sporočati. Romney sedaj meni, da bi si morala republikanska stranka bolj prizadevati, da prepriča delovne ljudi, še posebej tiste latinsko-ameriškega izvora, da jim bo pomagala do boljših delovnih mest in boljših plač. Nekdanji guverner Massachusettsa ni edini, ki se ločuje od stranke glede minimalne plače, saj sta to storila že nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum. Večina ekonomistov sicer meni, da bi povišanje minimalne plače gospodarstvu prej koristilo kot škodilo.

Delodajalci se še ne bojijo

Kljub temu se ameriškim delodajalcem za zdaj še ni bati, da jih bo republikanska stranka pustila na cedilu. Pretekli teden je za povišanje minimalne plače na 10,10 dolarja na uro glasoval le senator iz Tennesseeja Bob Corker. Demokrati nameravajo republikansko opozicijo povišanju minimalne plače izkoristiti na letošnjih kongresnih volitvah. Razlog, da spravijo svoje volivce na volišča, nujno potrebujejo, saj vse ankete kažejo, da so nad udeležbo trenutno veliko bolj navdušeni republikanski volivci.