Slovenija

Direktorica Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije domnevno ogoljufala za slabih 70 tisočakov

Gabrijel Toplak
9. 5. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Direktorica Jasna Vešligaj Damiš naj bi po oceni tožilstva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije domnevno ogoljufala za slabih 70 tisočakov. Včeraj se sojenje nadaljevalo, pričalo je vseh pet prič obrambe, ki so vedele povedati več kot v fazi preiskave.

Gabrijel Toplak

Potem ko je direktorica zasebnega Zavoda Naprej Jasna Vešligaj Damiš januarja na predobravnavnem naroku zavrnila ponudbo višjega državnega tožilca Borisa Marčiča, ki je predlagal devet mesecev zapora v obliki družbenokoristnega dela in denarno kazen v višini 5000 evrov, se je včeraj na mariborskem sodišču nadaljevalo zaslišanje prič.

Direktorica, ki je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) domnevno ogoljufala za slabih 70 tisočakov, o priznanju krivde januarja ni hotela niti slišati.

Sojenja so se udeležili številni uslužbenci Zavoda Naprej, pa tudi mož Vešligaj Damiševe ter njuna starša. Vseh pet prič obrambe (Nuša Majstorovič, Tomaž Horvat, Vlado Vodušek, Mateja Serap in Branka Železnik), ki jo je vodila odvetnica Vesna Györkös Žnidar, je svojo izpoved nekoliko dopolnilo. Ker so se spomnili »več« kot v fazi preiskave, je državnega tožilca Borisa Marčiča ob izčrpnem pričanju Majstorovičeve glede števila varovancev in malic zanimalo, ali se je na tokratno pričevanje dodatno pripravila, saj se je raziskovalo od že povedanega, a mu je (pričakovano) odgovorila, da ne. Nadalje je Marčič še spraševal, kdo je vodil evidenco števila uporabnikov in malic ter kako so se lahko v letu 2011 pojavila razhajanja med obema številoma, a sta tako Györkös Žnidarjeva kot Marčič po skoraj štiriurnem zaslišanju in polurnem premoru sodišču predlagala dodatne dokazne predloge. Sodnica Rotova jih bo proučila in odločitev sporočila v nadaljevanju sojenja, ki bo 17. junija.

Direktorica, ki je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) domnevno ogoljufala za slabih 70 tisočakov, o priznanju krivde januarja ni hotela niti slišati, preko svojega zagovornika, odvetnika Albina Ploja, pa je sodnici Tanji Rot jasno sporočila, da se ne čuti krive. Očitke tožilstva, da je obtožena med letoma 2009 in 2011 ZZZS prikazovala večje število varovancev (zavod naj bi prijavljal od tri do šest varovancev več, kot jih je v resnici imel), pa bo poskušala zavreči v sodnem procesu.