Svet

Merklova in Hollande za gradnjo skupne Evrope

STA/mv
9. 5. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na nemškem otoku Rügen v Baltskem morju sprejela francoskega predsednika Francoisa Hollanda. Njuni pogovori so namenjenih krepitvi odnosov med voditeljema držav v srcu Evrope. Hollande je ob sprejemu dejal, da želita z Merklovo graditi skupno Evropo.

Reuters

Čeprav gre načeloma za neformalno srečanje, ki naj bi predvsem pomagalo izboljšati pogosto zapletene odnose med voditeljema, bo govora tudi o resnih temah, kot je ukrajinska kriza in posledično zaostrovanje odnosov med Zahodom in Rusijo. Voditelja naj bi se ob tem dotaknila vprašanja zmanjševanja energetske odvisnosti Evrope od ruskega plina. 
Ključna tema bodo tudi prihajajoče volitve v Evropski parlament, ki bodo 25. maja. Voditelja Nemčije in Francije se bosta pri tem osredotočila predvsem na dogajanje po volitvah, saj bo poleg samega sklica novega parlamenta sledilo tudi imenovanje nove Evropske komisije.

Hollande bo spoznaval Nemčijo

A Merklova je pred srečanjem dejala, da ima Hollande poleg političnih pogovorov sedaj na dvodnevnem obisku tudi priložnost bolje spoznati Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Neformalen dnevni red srečanja namreč med drugim vključuje triurno križarjenje po Baltiku in sobotni sprehod po mestu. Do srečanja sicer prihaja na zelo simboličen datum. 9. maj je bil izbran za dan Evrope, obenem pa je to dan zmage nad nacistično Nemčijo leta 1945 in konec druge svetovne vojne v Evropi.