Slovenija

Erjavec napovedal svojega predstavnika v Bruslju

STA/ mv
9. 5. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Razprava o demografskih trendih v EU postaja vse bolj aktualna, nosilec liste DeSUS za evropske volitve Ivo Vajgl pa bo tu lahko odigral pomembno vlogo, je poudaril prvak stranke Karl Erjavec. Obenem pa Slovenija v Evropskem parlamentu po njegovih besedah potrebuje predstavnika, ki bo znal pojasniti, da imamo stabilen pokojninski sistem.

Mediaspeed

Erjavec je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad potekom kampanje pred volitvami v Evropski parlament. Kot je dejal, bodo sodeč po dosedanjih anketah imeli svojega predstavnika v Bruslju. "To pa je pomembno z vidika preprečevanja pritiska na Slovenijo, da mora praktično vsaki dve leti izvajati pokojninsko reformo," je povedal. Po pogovoru z generalnim direktorjem ZPIZ Marijanom Papežem tudi Vajgl ugotavlja, da so razmere v pokojninski blagajni stabilne in da se letos položaj prejemnikov pokojnin ne bo poslabšal. V središču priprav na tokratne volitve je sicer po njegovih besedah tudi vprašanje, kako pobude, ki bi omogočile izboljšanje položaja starejših, sprožiti tudi na evropski ravni. Tako denimo Vajgl izpostavlja idejo, da se na evropski ravni ne bi zagotavljalo nadzora le nad delovanjem bank, pač pa tudi nad varnostjo pokojninskih blagajn v državah članicah.

Pokojninska blagajna bo polna, če bo gospodarstvo raslo

Načelo skladnosti družbe v smislu uresničevanja interesov tako starejših kot mladih po oceni Vajgla ne predstavlja konflikta interesov. Gre namreč za zagotavljanje pravice do dostojne pokojnine, ki temelji na minulem delu. Obenem pa se zaveda, da bo pokojninska blagajna polna le, če bo gospodarstvo beležilo rast. Po podatkih Vajgla položaj starejših tudi v evropskih strankah s podobnimi programi postaja vse bolj aktualna tema. Tako bo do povezovanja sorodnih strank v novem mandatu prišlo tudi v Evropskem parlamentu, je pojasnil. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je dodala, da je treba v Sloveniji in v Evropi spremeniti odnos do starejših. Država bi jim morala omogočiti, da bi čim dlje časa lahko živeli samostojno.