Slovenija

Sramota: V Stražišču pri Kranju nekaj grozno smrdi

P. Š.
9. 5. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Stražišču pri Kranju med prebivalci že nekaj časa vre. Podjetje Ekorel naj bi namreč v Lazah, na meji zaščitenega območja Natura 2000, postavilo predelovalnico nevarnih odpadkov, v kateri bi na dan lahko predelali več kot 200 ton nevarnih odpadkov. To pa bi po prepričanju mnogih močno vplivalo tudi na okolje in zdravje ljudi.

P. Š.

Krajani Stražišča so ustanovili Civilno iniciativo za zeleno Stražišče, ki se zavzema za prepoved predelave nevarnih odpadkov na območju Laz, poleg tega pa od občine pričakujejo, da bo ustrezno komunalno opremila to območje, kjer že posluje več poslovnih subjektov. Krajani so bili ogorčeni tudi nad Krajevno skupnostjo Stražišče, ki jih ni obvestila o nameri podjetja Ekorel. Predsednik krajevne skupnosti Jure Kristan je na očitke takrat odgovoril, da tudi oni o tem niso bili obveščeni, ampak so o namerah Ekorela izvedeli šele iz medijev. 

P. Š.
Na zboru krajanov pred mesecem dni se je pokazalo veliko nezaupanje ljudi do podjetja Ekorel. »Žal si je investitor to s svojim ravnanjem tudi zaslužil, saj se ljudje čutijo izigrane,« je dejal Marko Špolad iz Civilne iniciative za zeleno Stražišče. Krajani so opozorili na težave že z obstoječim obratom Ekorela in delovanjem industrijske cone Laze, kjer se srečujejo s smradom, hrupom in izlivanjem olj. Izpostavili so, da je že sedaj življenje v bližini tega območja neznosno in zdravju škodljivo. Investitor pa do vsega skupaj ni pokazal nobenega sočutja. »Čeprav smo v resnici žrtev krajani Stražišča, ki že 25 let trpimo in bi radi samo mirno živeli v čistem okolju, se investitor kaže kot žrtev,« je poudaril Špolad. Prepričan je, da industrijska cona nikdar ni sodila v njihovo okolje. 

»Čeprav smo v resnici žrtev krajani Stražišča, ki že 25 let trpimo in bi radi samo mirno živeli v čistem okolju, se investitor kaže kot žrtev.« Marko Špolad

»To je očitno glavni problem, saj cona res ni umeščena primerno,« je pritrdila predstavnica investitorjev oziroma projektantov Tina Zupančič iz družbe E-net okolje. Zaveda se, da bo zadevo težko rešiti in da bi bila morda najbolj smiselna ureditev cone na drugi lokaciji, za kar pa bi morala glavno vlogo odigrati občina. Kot zagotavlja, sicer sama naprava za ločevanje olj od vode ne bi dodatno obremenjevala okolja. Dnevno bi predelali največ 48 ton odpadkov oziroma 9108 ton letno, za kolikor naj bi bilo izdano tudi okoljevarstveno dovoljenje, čeprav je v javnem naznanilu Agencije RS za okolje naveden le podatek o maksimalni zmogljivosti naprave, ki bi v 24 urah delovanja lahko predelala 292 ton odpadkov. Vendar ljudje investitorju ne verjamejo. 

Na celotno dogajanje so se odzvali tudi na Mestni občini Kranj. Župan Mohor Bogataj je poudaril, da na občini že vrsto let opozarjajo pristojne inšpekcije na prekomerno obremenjevanje okolja na tem območju, vendar se inšpekcije niso ustrezno odzvale. »Kot lokalna skupnost bomo morali nastopiti bolj ostro in bolj odločno,« je poudaril župan, ki je zavzel tudi stališče krajanov, da na tem območju ne sme biti predelave nevarnih odpadkov. MO Kranj je tako vstopila v postopek, ki ga je sprožil Ekorel za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za povečano obdelavo nevarnih odpadkov. Občinske strokovne službe so si območje tudi ogledale in ugotovile številne nepravilnosti. Med drugim se 75 metrov od območja predvidene naprave začenja območje Natura 2000, na občini pa niso zasledili, da bi bil pri vlogi za okoljevarstveno dovoljenje izdelan dodatek za varovana območja. Na občini opozarjajo še, da naprava, ki je predmet okoljevarstvenega dovoljenja, ni enaka kot v poročilu o vplivih na okolje, na osnovi katerega je bilo izdano okoljevarstveno soglasje. 

Samo 75 metrov stran se nahaja območje Natura 2000.

Na MO Kranj so po sestanku s podjetij na območju Laz v Stražišču že pripravili določene rešitve. »Na Lazah pa je že več desetletij še ena ekološka bomba. To je odlagališče odpadkov, kamor so se včasih vozili sodi olja, odpadne gume in drugi odpadki,« je dejal župan in pojasnil, da je verjetno to vir onesnaženja bližnjih vodotokov. Tudi tega problema se bo občina morala lotiti, in sicer skupaj z ministrstvom za kmetijstvo in okolje, je še povedal župan.