Svet

Malezijsko letalo naj bi prevažalo sumljiv tovor

Črt Kaker
5. 5. 2014, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko so malezijske oblasti določile novo območje iskanja pogrešanega letala, na pomoč prihajajo zasebna podjetja z najsodobnejšo opremo. Med svojci pogrešanih pa prah dviguje sumljivi tovor, ki ga je prevažalo letalo.

Reuters

V zadnjih dneh so na plano pricurljale novice o neznanem tovoru, ki naj bi ga prevažalo malezijsko letalo, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Izkazalo se je namreč, da na uradnem popisu manjka del tovora. Malezijski prevoznik je sicer že pred tem sporočil, da je bilo na letalu približno pet ton eksotičnega sadja in za okoli 200 kilogramov litijevih baterij, ki so, če se poškoduje embalaža, potencialno vnetljive. A pri tem ostane še 2,3 tone tovora, glede katerega družine 239 pogrešanih še niso dobile odgovora.

Reuters
Iz letalske družbe naj bi sporočili, da ker preiskava še poteka, podatkov ne morejo razkriti, da pa je šlo za »nekakšno elektronsko opremo.« S tem je dobila krila nova teorija zarote. Na letalu je bilo namreč 20 uslužbencev podjetja, ki se ukvarja s sistemi za visokotehnološko orožje in letalsko navigacijo. Mnogi se tako sprašujejo, ali med ljudmi na letalu in tovorom obstaja kakršnakoli povezava, a malezijske oblasti o vsem skupaj le molčijo.
Reuters

V Kuala Lumpurju so zaslišali 11 oseb, ki jih povezujejo z novo celico Al Kaide.

Medtem so v Kuala Lumpurju oblasti zaslišale 11 oseb, ki jih povezujejo z novo celico zloglasne mednarodne teroristične organizacije Al Kaida. Osumljenci naj bi priznali, da so nekaj pripravljali, ne pa tudi, da je bila »tarča« malezijsko letalo. Iskanje letala se medtem nadaljuje, malezijske oblasti pa so sporočile, da bi lahko iskalna akcija trajala tudi eno leto. Na pomoč naj bi v kratkem priskočila zasebna podjetja, katerih najsodobnejši sonarji lahko razbitine iščejo do globine 7000 metrov in naenkrat preiščejo kar pet kilometrov širok pas.