Slovenija

S pokojnikom ravnali kot z zabojem krompirja

Gabrijel Toplak
5. 5. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po besedah užaloščene hčerke je bila že pot od cerkve na pokopališče takšna, da starejši ljudje vozila s krsto niso dohajali, na neravnem terenu je vse zelo ropotalo. Na pokopališču pa nov šok: jama je bila preplitva in premajhna, delavci so preklinjali ter po krsti tudi skakali. Koncesionar očitke zavrača, občina že sprašuje odvetnika.

Gabrijel Toplak

»Že tako smo doživljali bolečino ob izgubi očeta, tega, kar se je dogajalo na njegovem pogrebu in po njem, pa ne bi privoščila nikomur. Bil je klasičen pogreb s krsto na pokopališču v Zgornji Koreni, ker si je tako želel. Pogreb je izvajalo podjetje, ki je v občini Duplek koncesionar. Zapletati se je začelo že na poti iz cerkve in ko so očeta dajali v grob, saj so jamo za krsto izkopali preplitvo. Na pogrebu je bilo veliko ljudi, bila je 'smrtna' tišina, delavci pa so glasno preklinjali in metali orodje ter na silo le spravili krsto v jamo,« razlaga užaloščena hči Jasna Medved Šnajder. Dodaja, da je bila pot iz cerkve takšna, kot bi vozili zaboj krompirja. Starejši ljudje vozila s krsto niso dohajali, na neravnem terenu je vse zelo ropotalo.

Mediaspeed
»Še huje je bilo naslednji dan, ko smo grob ob navzočnosti župana Mitje Horvata odkopali. Zahtevali smo, da jamo povečajo in krsto poravnajo. Pokojni oče nam ne bi dal miru, če bi ga v grobu tako pustili,« je v solzah pojasnjevala Medved Šnajderjeva. Dupleški župan pa pravi, da so ga svojci o nezadovoljstvu s koncesionarjem obvestili po telefonu. »Meni so dejali, da je luknja premajhna, krsta pa v grobu ni poravnana, zato so želeli ponoven odkop, čeprav je koncesionar zatrjeval, da so krsto že poravnali. Svojci pa so vztrajali. A po odkopu ni bilo težko ugotoviti, da je krsta še vedno postrani, pa tudi globina groba ni bila pravšnja, in tudi da je delavec, ne bom rekel skočil, ampak močneje stopil na krsto, da bi jo poravnal. Izrečenih je bilo še kar nekaj ostrih besed, zato sem predlagal, da stanje popravi drugo podjetje,« razlaga Horvat. Predstavnik podjetja Panek je poklical policijo, ki je bila navzoča na pokopališču, zoper Horvata, svojce in drugo pogrebno podjetje pa so zaradi skrunitve groba sprožili kazenski postopek. »Ni šlo za skrunitev groba, saj smo odkop pokojnika med drugim opravili v navzočnosti svojcev in najemnika groba, kar pa lahko odredi občina. Slednje je potrdil tudi navzoči policist, ki ga je poklical koncesionar,« poudarja Horvat.

Koncesionar se sklicuje na skrunitev groba.

A v Pogrebnem podjetju Panek s sedežem na Zgornji Polskavi, ki je pred leti zamenjalo dolgoletnega občinskega koncesionarja Almajo iz Lenarta, pred njim pa domačega upravljavca pokopališč, podjetje Maher, besedam užaloščene družine nasprotujejo. »Navedbe, da so bile pogrebne storitve opravljene v nasprotju s pravili stroke, veljavnega odloka in druge pozitivne zakonodaje s tega področja, zanikamo. Gre za očitno neupravičeno diskreditacijo podjetja, ki te storitve opravlja že več kot 20 let – kakovostno in korektno ter z največjo možno mero pietete. Jama je bila izkopana skladno z zakonodajo, krsta pravilno nameščena v grob in tudi delavci Pogrebnega podjetja Panek so svoje delo opravili pietetno ter skladno z odlokom, brez navedenih kletvic ali skakanja po krsti,« so sporočili iz podjetja Panek. Na občini Duplek so zaradi številnih pritožb občanov podjetju že predlagali, da bi sporazumno prekinili koncesijo, posvetovali se bodo tudi z odvetniki, kako naprej.